Нели Тодорова обобщава случилото се в политиката през изминалите седем дни

Парламентът през седмицата се опита да заработи. Колко успешно - това е спорно. Въпреки че депутатите заседаваха  извънредно - работиха цели четри дни вместо традиционните три, така и не успяха да сформират комисиите. А тъкмо те трябва да са окомплектовани, за да започнат да разглеждат различните предложения за законови промени и чак след това те да се обсъдят и в пленарната зала.

Вече почти месец сме в положение “тука има, тука няма”. Изборите отдавна приключиха, но ще се стигне ли до правителство продължава да не е ясно. За цялата седмица президентът Румен Радев покани само една политическа сила на консултации - първата ГЕРБ- СДС. Ако продължим да го караме така, консултациите може да се проточат още почти 2 месеца.

Междувременно парламентът направи опит да заработи - не особенно успешно, още са на етап формиране на комисии. Партиите обаче внесока цели 60 промени в различни закони. Сред тях предложения МВР да може да разследва главния прокурор. Декларации за изпращане на оръжие в Украйна, както и за контрол над Енергийната комисия. Има предложение и за връщането на хартиената бюлетина. Това е дневният ред, който партиите избират.

На  този фон депутатите трябва да намерят време и да изберат ръководства на различни държавни структури. Цели 70 позиции са с изтекли или пък прекратени мандати.

Сред тях председателят на Енергийната комисия. Предишният парламент избра нов, но оказа се - незаконно и се наложи предходният шеф на комисията да се върне. С изтекъл мандат е и управителя на БНБ. Тъкмо за тази позиция прехвърчаха първите искри между „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ” докато бяха в коалиция. Трябва да се изберат ръководители и на Антикорупционната комисия и на Националния осигурителен институт.

Как изглеждаше седмицата през погледа на двама карикатуристи – гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.