1-ви ноември е обявен за празник преди 100 години

България празнува Деня на народните будители. На този ден отдаваме почит към делото на книжовниците, просветителите, както и борците за свобода и независимост, които са съхранили духа и ценностите на българския народ през вековете. Датата 1-ви ноември е обявена за празник преди точно 100 години - през 1922 г., от министъра на просвещението.

През днешния ден в редица градове на страната има шествия, изложби и концерти. В Деня на народните будители се проведе и традиционната церемония по издигане на националното знаме пред сградата на Президентството. Държавният глава прие и почетния строй на Националната гвардейска част.

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ИЗДИГАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ – СНИМКИ

Точно 100 години след първото честване на Деня на народните будителите, властта си спомни за нуждата от делата им.

„Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд и може да бъде всеки, който с думите и делата си носи просветление на другите. Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите”, каза президентът Румен Радев.

Будителите са и носители на свободата, културата и морала, допълни още държавният глава.

„На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно. Често тези хора си отиват без време, а ги почитаме едва посмъртно. Ще ми се да ги разпознаваме приживе и да ги подкрепяме”, каза Радев.

Подкрепа към делата на съвременните будители президентът отправи с благодарност.

„Искам да благодаря на всички хора на изкуството, учители, мъже и жени на доблестния пример и куража, които следват ден след ден своята мисия на будители. На всички вас, почетната кохорта от днешни будители, благодаря, че отстоявате смисъла на този чист и свят за всеки българин празник в своето ежедневие”, каза Радев.

За първи път откакто Румен Радев е държавен глава, заедно в гербовата зала на президентството на този ден бяха президентът, премиерът, министри и председателят на Народно събрание.

„Нека това да бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители, да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България”, призова президентът.

Празникът честити и премиерът Гълъб Донев. Той призова никога да не забравяме този свят ден. За първи път по идея на премиера в Министерския съвет беше изпълнен и концерт от младежка филхармония „Пионер”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.