Вижте как се промени животът на местните жители

Село Модхера в западноиндийския щат Гуджарат е първото в страната, използващо изцяло слънчева енергия. Населеното място с около 6500 жители се състои главно от грънчари, шивачи, фермери и обущари.

„Електричеството ни помогна да спестим време и да произвеждаме повече продукти“, каза Праджапати.

Чили отваря първата си хибридна централа за възобновяема енергия (ВИДЕО)

Индия, третият по големина въглероден замърсител в света, има за цел да посрещне половината от енергийните си нужди от възобновяеми източници, като слънчева и вятърна енергия, до 2030 г.

Проектът в Модхера е за близо 10 милиона долара. Той включва поставянето на над 1300 слънчеви панели на покривите на жилищни и правителствени сгради, които са свързани към електроцентрала.

Правителството изкупува излишната енергия, произведена тук, като плаща на жителите 2,25 индийски рупии ($0,0273) за всяка единица ток.

Учени: Зелената енергия ще ни спести пари

С тези пари Правин Бхай планира да закупи газова печка, тъй като много къщи в селото все още готвят с печки на дърва.

„Трябваше да уча децата под уличната лампа. Сега те ще могат да учат вътре в къщата“, каза Бхай.

Модхера, известен също с древния си храм на Слънцето, посветен на бога на слънцето, се намира в родния щат на премиера Нарендра Моди Гуджарат.

„За една самостоятелна Индия от 21-ви век трябва да увеличим тези усилия, свързани с нашите енергийни нужди“, каза Моди по-рано този месец.

Покриват водните канали в Калифорния със слънчеви панели (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.