Москва се оттегли от постигнатата с посредничеството на ООН договореност

Русия спира, но не прекратява участието си в споразумението, което позволява безопасно преминаване на кораби с украинско зърно, обяви Владимир Путин.

Кремъл: За Украйна ще е рисковано да продължи да изнася зърно през Черно море

В събота Москва се оттегли от постигнатата с посредничеството на ООН договореност. Твърдението на Русия е, че Украйна е използвала безопасен коридор в Черно море, за да атакува нейния флот.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че сделката ще бъде спазена и обвини Русия, че изнудва света с глад. Въпреки ескалацията, 12 кораба с над 350 000 тона селскостопанска продукция напуснаха черноморските пристанища на Украйна в понеделник.

„Днес призоваваме за здрав разум. Здрав разум в признаването на необходимостта от сдържаност, здрав разум в поддържането на нашата отговорност да защитим най-уязвимите групи от населението по света, които се обърнаха към ООН като последна надежда. Турция се надява, че разумът ще надделее и Черноморската инициатива за зърно ще остане непокътната и в сила. Ние също ще продължим да подкрепяме всички усилия за прекратяване на войната в Украйна”, заяви посланикът на Турция в ООН Феридун Хади Синирлиоглу.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.