Системата е успяла да овладее изтичането на водород

Няма проблем с изтичане на радиация от АЕЦ, каза в студиото на „Денят на живо” NOVA NEWS Валентин Николов – бивш директор на АЕЦ „Козлодуй” и на Български енергиен холдинг.

Проблем е, че водородът, с който се охлаждат реакторите, е взривно вещество, но за щастие системата е успяла да идентифицира изтичането на водород, успокои той.

Ако се натрупа критична маса, би могло да се получи взривяване, но датчиците са идентифицирали проблема, поясни Николов.

Той даде пример с Армения, където е имало два реактора, но е имало изтичане на водород, създала се е критична маса в реакторния цех, след което се е получила искра и е взривен целият втори контур. Поради този причина Армения разполага вече не с два, а с един реактор, тъй като „не си заслужава даването на пари” за ремонт. ”От тази гледна точка, не за радиация, а от гледна точка на взрив и унищожаване на втория контур е опасно. Но, надявам се, след като са идентифицирали проблема, колегите бързо да отстранят проблема”, заяви той.

Николов каза: „Трябва да се види какъв е проблемът. Може да са некачествени уплътнения, може да е нещо друго.” Ако не бъде отстранена повредата, освен пропуснати ползи, ще тежат и фактически загуби, заяви експертът.

Той разказа, че през 2012 година, докато е бил шеф на АЕЦ „Козлодуй”, е имало подобен случай: „Доста водород се беше събрал. Бяха дошли около 4-5 пожарни, беше отцепен районът с цел да избегнем риска от взривяване. Бързо се отстрани, защото бързо се установи откъде е. Но когато не можеш да установиш бързо, да видиш течът откъде е, тогава възниква проблем от създаване на тестване на всяка една от хипотезите, както каза министърът”

„Планът е от 3-ти да бъде пуснат блокът. Ако до 3-ти бъде отстранена повредата и влезе в паралел, тогава няма да плаща небаланс, но ако до 3-ти не бъде отстранена и влезе в графика, който е заложен от електросистемния оператор, и не влезе в паралел, тогава трябва да закупи енергията, която дължи за регулиран пазар или тя трябва да бъде покрита от НЕК - няма значение от кого, но трябва да бъде платена от АЕЦ „Козлодуй”. И второ, всички договори за продажба на енергията в бъдещ период ще трябва да плаща за небаланс", това допълни той.

Ако се наложат санкции на всичко руско, това означава, че „Фраматом” няма да може да вземе компонентите, които асемблира и да ги достави на АЕЦ „Козлодей”, смята той.

Енергийният министър: Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян заради технически проблем

Реакторите на АЕЦ „Белене” се съхраняват, но въпросът е за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, обясни Николов и добави, че до 2032 година може да бъде пуснат 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, но е нужно политическо решение.

"България е стратегически център и все повече нашите партньори започват да се оглеждат в това, което сме създали, а то е 80% от инфраструктурата на Балканите да е в България”, завърши той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.