Според адвокат Александър Кашъмов законопроекта нарушава Конституцията и подкопава принципа за свобода на словото

"Възраждане" внесе в парламента свой проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Той изисква саморегистрация на всички физически и юридически лица, които на годишна база, пряко или косвено, са получили финансова или материална помощ над 1000 лв. от чужбина и се занимават с разпространение на информация чрез медиите, с обучение и с политическа дейност. 

Деян Николов, "Възраждане": Коалиция между ГЕРБ и ПП рано или късно ще се случи

Адвокат Александър Кашъмов призова да помислим за всички българи, които са в чужбина. "Тяхното финансиране към България се оказва, че ще бъде чуждестранно. Всяко лице, финансирано от свой близък от чужбина, ще се окаже чуждестранен агент, включително деца, хора в неравностойно положение. Този законопроект нарушава Конституцията и подкопава принципа за върховенство на правото, равенството пред закона, свободата на словото, свободната стопанска инициатива", обясни той.

По думите му този законопроект поставя печат на определена група хора. "Само Русия притежава подобен закон. А целта му може да е само спиране на свободата на словото на медиите и НПО", смята Кашъмов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.