Ограниченията са не само за името на партията, но и за нейния устав

Депутати от всички партии в македонския парламент приеха с 67 гласа "за" промените в Закона за сдруженията и фондациите. Промените фактически са насочени срещу създаването на български клубове в страната, съобщи БГНЕС.

Според закона политическа партия в Македония не може да бъде регистрирана, ако името й предизвиква „разпалване на национална, расова или религиозна омраза или нетърпимост, етническа непоносимост, нетолерантност, омраза, геноцид, изтребление, разпространение или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх или препратка към лица и събития от миналото, свързани с фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх“.

Властите в Скопие забраниха разкриването на нов български клуб

Досега чл.3 от Закона за политическите партии имаше само следното съдържание: „Програмата, уставът и дейността на политическите партии не могат да имат за цел:

– насилствено разрушаване на конституционния ред на Република Македония;

– подбуждане или призоваване към военна агресия и

– разпалване на национална, расова или религиозна омраза или нетолерантност".

Тази забрана важи не само за името на партията, но и за нейния устав.

С промените македонските депутати забраняват наименованието и знаците на политическата партия да съдържат символи, думи, съкращения, които предизвикват расова или религиозна омраза или нетърпимост, етническа нетърпимост, нетолерантност, ненавист, геноцид, изтребление, разпространение или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма. и Третия райх, или отнасящи се до лица и събития от миналото, свързани с фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх.

Как северномакедонските медии коментират откриването на културния клуб в Благоевград

При промените е даден тримесечен срок от влизане в сила на промените, за да съгласуват наименованието, символиката, програмата, устава и целите си с разпоредбите на този закон.

Забраните са директно насочени срещу откритите по-рано тази година български клубове в Битоля и Охрид, които носят имената на водача на ВМРО Ванчо Михайлов и на цар Борис III.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.