Около 35 горски служители също участват в операцията

Близо 100 души гасят пожара на връх Вейката, който снощи се прехвърли от гръцка на българска територия. От тази сутрин в потушаването на пламъците е включен и хеликоптер.

Пожарът е с фронт около 7 км по билото между върховете Вейката и Кремен и е обхванал около 1000 дка площ. Огънят се е разгорял преди повече от 10 дни на гръцка територия. 

Десетки огнеборци гасят пожар на връх Вейката (СНИМКА)

Районът е трудно достъпен и е част от защитена зона. Към момента няма застрашени населени места. В готовност да предостави сили в потушаването на огъня е и екип на РСПБЗН-Крумовград. Според огнеборците пожарът вече не е върхов, а низов - горят треви, храсти и шума в букова гора.

„Пожарът го гледаме 14 дни вече. Влезе ли в боровата гора, утре сутринта е в селото”, заяви Радослав Илиев, жител на с. Чакаларово.  

„Планината е по Натура 2000, няма никакви горски дейности, няма и козя пътека, ще бъде трудно изгасяването на пожара”, заяви Шинаси Сюлейман, кмет на община Кирково.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.