Мандела е носител на Нобелова награда за мир

Откриха паметник на южноафриканския президент (1994 - 1999 г.) Нелсън Мандела в София. Той се намира пред сградата на Полиграфическия офис център на ул. „Николай Ракитин“.

„Това е едно от поредица събития, които се организират от посолствата на двете страни в България и Южна Африка, за да отбележат 30-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения“, каза заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, която присъства на церемонията.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

„С делото и живота си Нелсън Мандела се е превърнал в символ на борбата за правата на човека, за борбата за свобода. С откриването на този паметник не само ние можем да помним мисията и делото му, но и ще остане за следващите поколения“, посочи още Петрова.

На събитието присъства и посланикът на ЮАР у нас Табо Тахе.

Нелсън Мандела е първият демократично избран президент на Южна Африка, който посвещава живота си на защитата на правата на човека. Той управлява страната си през мирен преход от апартейда към многорасова демокрация. Мандела е носител на Нобелова награда за мир.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Снимка: БГНЕС