Инспектори на Агенцията посетиха три места в страната

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не откриха следи от подготовка на „мръсна бомба” в Украйна. Специалистите бяха изпратени на три места в страната, след като Русия обвини Украйна, че подготвя подобно оръжие.

Правителството в Киев настоя инспекцията да бъде проведена, за да демонстрира че обвиненията са безпочвени. Трите места - в Киев, Днипро и недалеч от град Кривой рог, бяха посочени в изказвания на руски официални лица. От МААЕ обясниха, че им е бил осигурен неограничен достъп. Не са открити ядрени материали или недекларирана активност.

„В конкретния случай говорим за ясни обвинения, направени от високопоставен служител в Руската федерация, че на тези локации се извършва тайна дейност, че е замесен ядрен материал. Консултирах се с правителството на Украйна, защото Агенцията не може да прави инспекции по желание. Те ни дадоха разрешение да проверим. Една от локациите, тази край Киев, бяхме посещавали още през септември. Но тогава не търсехме обогатен уран, плутоний или торий. Затова сега направихме второ посещение, за по-различна проверка”, коментира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.