Връщането на хартиената бюлетина беше посрещнато с неодобрение от Обществения съвет към ЦИК

Връщането на хартиената бюлетина беше посрещнато с неодобрение от Обществения съвет към ЦИК. Според експерти от смесения вот ще спечелят единствено политическите партии, като по този начин по-лесно ще може да се упражнява контрол върху вота. Хартиената бюлетина обаче среща подкрепа на немалък процент от избирателите, сочат данните от анкета на сайта на NOVA. Повече от 60% от гласувалите одобряват смесения вот. 

Връщането на хартиения вот е по-скоро бягство от желанието за промени, отколкото причина за мотивация на избирателите да отидат до урните, смятат от Обществения съвет към ЦИК.

„Това е политическа кампания. Кодексът има нужда от сериозна преработка. Той е написан за хартиени бюлетини”, заяви Румяна Денчева от съвета.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Връщат гласуването и с хартиена бюлетина

Смесеното гласуване е най-лошият вариант и води до хаос, допълва Румяна Дечева. И дава пример с вота през 2021 г.

„Ще виждаме как в края на един дълъг изборен ден, секционните комисии отново ще започнат да събират и изваждат”, уточни Дечева.

Зад зелената светлина за гласовете на хартия най-вероятно стои стремеж за повече електорат, разказва преподавателят в СУ Ваня Нушева. Със сигурност хартиената бюлетина дава възможност за контрол върху избирателите и манипулации, смята още тя.

„Буди недоразумение предложението да се преписват данните от машинно изпринтирания протокол в друг протокол и да се сумират на ръка от членовете на СИК. Това е категорична предпоставка за грешки и манипулации при обработка на изборните резултати”, обясни Нушева.

Противоречиви са и мненията на избирателите.

„Мисля, че е добре за по-възрастните, които не са толкова добре с техниката”, казва гражданин.

„За бюлетината съши се ядосвам, че го взеха това решение -това са корупционни схеми”, споделя друг.

Новата реформа в Изборния кодекс беше посрещната с протест под прозорците на парламента. Начело на недоволството застанаха Мая Манолова и майки от „Системата ни убива”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.