Лихвените нива скочиха с нови 75 базисни пункта

Централната банка на Великобритания повиши рекордно своите основни лихвени проценти и предупреди, че страната е изправена пред дълбока рецесия.

Банката повиши лихвените си нива с нови 75 базисни пункта, което е най-голямото увеличение от 1989 г. насам. Целта на интервенцията е намаляване на инфлацията в странате по примера на Федералния резерв и Европейската централна банка.

Централните банки в битка с инфлацията по света

В същото време Английската банка предупреди инвеститорите, че разходите по кредитите се оскъпяват по-бавно от очакваното, което вероятно е сигнал за предстоящо ново повишение на процентите.  

Веднага след съобщението на банката паундът рязко загуби стойност и падна с около 2% спрямо щатския долар, достигайки до най-ниските си нива от октомври, когато страната бе в политическа криза.

Външният министър Джереми Хънт пък предупреди, че повишението на лихвите ще бъде тежък удар за семейства с ипотеки и фирми с големи кредити.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.