Интервю на Десислава Банова-Плевнелиева с н.пр. Халид Ибрахим Емара

На гости в посолството на Египет в България. На чаша египетски чай Деси Банова-Плевнелиева разговаря с Негово Превъзходителство посланик Халид Емара, който като любезен домакин показва ценни  предмети в посолството и разказва много интересни неща за една от любимите туристически дестинации на българите - Египет.

- Добро утро, Ваше Превъзходителство! Завършили сте в сферата на изкуството и политическите науки. Как избрахте кариера в дипломацията?

 - Имах голям късмет, че учих в Университет за либерални изкуства в Кайро. Това ми даде възможност да разгледам различни предмети, докато следвах бакалавър. Международните отношения и дипломация винаги са ме вълнували. Като се записах в университета не знаех, че ще се насоча към тази кариера, но с времето, докато следвах, се разви идеята. Като малък много пътувах, дори сам, и то от 13-годишна възраст. Това ми даде страст към работата по теми, важни за света и за обществото като цяло. Имах късмет – имаме национален конкурс за подбор на дипломати и имах щастието да успея от първия път, обикновено не се случва. Бях много млад, като постъпих във Външно, на 23 години. Разбрах, че това е кариерата за мен, едва след първата ми официална визита, година след като започнах работа в министерството – в Япония. Там разбрах какви връзки могат да се градят чрез дипломация между много отдалечени държави, много важни култури и, разбира се, значението на различни държави относно отношенията им с Египет като антична цивилизация.

- В България сте от близо три години вече. Как се чувствате в страната ни, кое е любимото Ви място в България?

- Това е много красива страна, близка до сърцето ми. За първи път служа в тази част на Европа. Имах дълга кариера във Външно министерство на различни постове в Западна Европа, но преди не бях посещавал Балканите. Колкото повече обикалям България, толкова повече я обиквам, високо ценя и хората тук. Усещам топлината на юга, гостоприемството. Обичам планините, обичам красивите Родопи – редовно ги посещавам, винаги щом мога, при това заедно с други посланици. Също така много харесвам Черноморието. Има много специална природа – съчетанието между планини и море е нещо, което ние в Египет нямаме. Нашето море е до пустинята, но горите ни са под водата – в коралите под водата!

- Египет е една от топ туристическите дестинации за българите. Всички знаем за египетските пирамиди, за долината на царете, но какво не знаем за страната Ви?

- Българите опознават различни части от страната, което е страхотно. Имаме много посетители в Египет. Бих казал, че да посетиш пустинята е прекрасно, оазисите в пустинята. Има и много история там. Казва се, че Александър Велики е посетил оазиса в Сиуа, за да получи благословията на боговете, в тази част на Египет, още преди Христа. Има и нова част в Египет, която се развива – новите музеи, които откриваме. Вече отворихме Музея на египетската цивилизация, където по време на специална церемония бяха преместени неотдавна всички царски мумии. Скоро се надяваме да открием Великия египетски музей, който ще бъде до пирамидите, което е мащабен проект с международни партньори и ЮНЕСКО. Ще съберем под един покрив най-голямата египетска колекция в света. Този музей има и много важна дейност – за опазване, която работи вече няколко години за подготвяне на експонатите.

- Имате ли много жени в политиката и дипломацията?

- Да, разбира се, имаме много жени в дипломацията, много посланици, близо 30% и отгоре са дами. В парламента имаме и минимален праг за жени, така че най-малко 25% от парламента трябва да са жени. Много се радваме, че египетските жени допринасят към модернизирането на Египет и придвижването напред, защото като нация трябва да се движим напред, а жените са важен компонент от това!

Исках да посетите тази част от посолството, но може би да ви покажа и градината. Имаме много красива градина, обикновено тези сгради в центъра имат скрити градини!

- Тази година Египет отбеляза 70-годишнината от Юлската революция от 1952 г. Как се е променила държавата Ви оттогава?

- Това е много важна революция за египтяните, защото позволява нещо много важно – социална мобилност. Позволява разстоянието между различните класи в Египет да се съкрати. Позволява на много хора да участват в модернизацията на държавата. Отбелязването на 70-годишнината означава, че трябва да се замислим какво е постигнато до момента и какви са предизвикателствата за бъдещето. Египет в днешно време се модернизира. Строим нова столица, която се надяваме скоро да открием. Там правителството ще работи по модерен, дигитален начин. Тази столица е на едва 40 км от центъра на Кайро към Суецкия залив. Вече е почти готова за въвеждане в експлоатация. Изграждаме и 30 нови градски района, които наричаме градове от четвърто поколение, които са екологични, с обществен транспорт, с модерни услуги, без хартия за гражданите. Идеята е да бъдат в услуга на нарастващото население на Египет.

- Благодарение на Авраамските споразумения, Израел, ОАЕ, по-късно и Бахрейн поставят край на конфликтите и възстановяване на приятелските и дипломатически отношения. Според Вас какво може да се научи и да се взаимства от тези исторически споразумения, за да се спре войната на Русия в Украйна и да се постигне дълготраен мир в региона?

- Мирът в Близкия Изток е важен за целия свят, това сме научили от историята. Ако можем да постигнем мир между Египет и Израел след повече от 50 години война, това значи, че е възможно да се постигне и в други региони. Надяваме се, че вместо да се разрешават различията в Европа чрез война, те ще бъдат разрешени чрез преговори. Имаше път за преговори, за съжаление той не беше последван, което доведе до нарастващо напрежение, а впоследствие и до война в Украйна, което е неприятна ситуация. За нас Русия и Украйна са важни приятели. Въпреки войната, все още посрещаме и руснаци, и украинци като туристи. Надяваме се, че тази близост между самите хора ще доведе до повече разум на политическо ниво, на лидерско ниво – да се осъзнае, че това са едни и същи хора, че искат да живеят в мир, да възвърнат животите си и да се избегне допълнителна ескалация на войната. Смятаме, че може чрез дипломация и преговори да се постигне добра, стабилна основа за мир в бъдеще. Но това трябва да се корени в справедливост за всички и в това никоя страна да не се чувства, сякаш жизненоважните им интереси са били компрометирани. Това е урокът, който бих могъл да споделя от Близкия Изток с тази част на Европа, изправена пред проблеми в днешно време.

- Този месец Египет ще бъде домакин на 27-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. Какви са усилията на правителството Ви в тази насока?

- Бих искал да Ви поздравя, че помните официалното име на конференцията! СОР 27 е много важно събитие, както на равнище среща на върха, така и на институционално ниво. Много са важни за бъдещето на планетата ни и за бъдещето на човечеството. Много се гордеем, че можем да бъдем домакини на срещата за климата в Шарм ел-Шейх, както и на Срещата на върха, на лидерите на 7 и 8-ми ноември. Много се радваме, че президента Радев ще бъде гост в Египет и ще участва в тези важни събития. Ще присъства и голяма делегация от страна на България. Важното е, че се опитваме да покажем на света с действия, че тази тема трябва да бъде на върха на дневния ред, въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени. Това е Конференция, предназначена да напомни на света, че трябва да върши повече за Африка и развиващия се свят. Има поети ангажименти от страна на международната общност, които трябва да бъдат изпълнени. Имаме много плодородни региони в Африка, особено по островните общности. Африка има много малко влияние върху изменението на климата, но плаща скъпо за последиците от климата. Но може да бъде и решението, защото Африка все още е девствена, континентът може да бъде белият дроб на целия свят – на средата се намира, има много зелени площи, гори, джунгли и биоразнообразие на континента.

- Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения, още през 1926 г. и е нашият най-голям икономически и търговски партньор в Близкия Изток и Африка. В какви сфери бихме могли да си сътрудничим повече?

- Със сигурност искаме да продължим да развиваме тези исторически, както споменахте, отношения между Египет и България. Сферите, в които можем да сътрудничим, със сигурност включват енергетиката, хранителната промишленост. Също така разглеждаме електромобилите като сфера за сътрудничество, производство на зелен водород, възобновяема енергия. Също така бихме искали да продължим сътрудничеството в науката. И в сферата на културата -в изкуствата, в театъра, в танците, в музиката, фолклора, който в България е прекрасен и много успешно опазен. Също така имаме символична мисия на България в египтологията, която работи в Луксор. Мисля, че имаме широк спектър от неща, които можем да правим заедно. Вярвам, че идните години ще ни дадат още възможности да работим по-близко в полза на народите на България и Египет.

- Ваше Превъзходителство, много Ви благодаря, беше много интересно! Благодаря и за превъзходния чай! Наистина е невероятен!

- Аз Ви благодаря, че бяхте тук! За мен е удоволствие да разговарям с толкова отдадена и благородна личност като Вас!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.