Преди по-малко от месец хакерската групировка в Русия атакува общо 14 интернет страници на български институции

Сигнал за нова хакерска атака срещу България. В официалната си страница в Telegram руската групировка „Килнет” съобщи, че интернет страницата на Държавна агенция „Разузнаване” е била подложена на опит за хакерска атака.

В съобщението се говори за удар срещу сайтовете на разузнавателните служби на пет държави. Преди по-малко от месец хакерите от „Килнет” атакуваха 14 страници на български институции, но държавата обяви, че не е имало пробив.  

Сайтът на ДАР е бил атакуван в събота от хакери, потвърдиха за NOVA от ГДБОП. Зад атаката стои руската групировка „Килнет”, която пое отговорност през официалния си Telegram канал.

„По никакъв начин не е заплашена информацията, не се манипулира информация. Няма продължаващи щети, тоест, в момента, в който атаката престане, всичко се възстановява и започва да работи, както е работило преди” обясни директорът на дирекция „Мрежова и информационна сигурност” в МЕУ Петър Кирков.

Сайтът на ДАР е паднал за малко, но вече функционира нормално. Какво представлява атаката, питаме киберексперта Ростислав Петров.

„Ако аз искам да вляза в сайта на NOVA, натискам nova.bg и влизам. Това е една заявка от мое име. Ако обаче за 1 сек. 100 000 компютъра се опитат да влязат в сайта на NOVA, това са 100 000 заявки в рамките на 1 сек.”, обясни той.

От Министерството на електронното управление увериха, че теч на информация не е имало. „Тази атака има само пропагандна цел. Постигане на политически ефект, тъй като атакуваните сайтове представляват визитки. Това е информационен сайт”, уточни Кирков.

Освен интернет страницата на българското разузнаване, са били атакувани и тези на няколко други държави – Полша, Румъния, Молдова и Естония. От „Килнет” обявиха, че действията им са във връзка с 5 ноември – Денят на военното разузнаване в Русия.

„Русия иска да ни изпрати съобщение, че ето вие вече сте мишена”, смята бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според него посланието на хакерите идва часове след решението България да даде военна помощ на Украйна.

„Това е целенасочена кампания да се дестабилизира максимално политическият живот в страната, за да може да се намали шансът за съставяне на правителство, което би могло да затвърди позицията на България като член на НАТО и ЕС.  

Атаката е от същата групировка, която миналия месец атакува сайтовете на българското президентство, МВР и още няколко институции.

По повод старите атаки тече разследване в НСлС. От прокуратурата вече обявиха, че са поискали екстрадицията на руски гражданин от Магнитогорск, за когото предполагат, че стои зад кибератаките.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.