Нели Тодорова обобщава случилото се през изминалите седем дни

За поредна седмица се въртим в омагьосания кръг на политическото противопоставяне. 

Вече забравихме, че сме ходили на избори. Репликата на тази седмица е на лидера на ДПС - Мустафа Карадайъ, който даде идеята да затворят депутатите като кардиналите при избор на папа докато се стигне до решение. 

А това, че коалиции могат да се направят го доказа първия законопроект, разгледан от 48-ото НС. Така, вече можем да говорим за коалиции по интереси. Първата е коалиция на хартиената бюлетина.

В нея се включиха ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Ако съберем гласовете им, стават над 121.

Коалиция  в друг формат пък подкрепи изпращането на оръжие за Украйна. Събраха се ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ  и БВ. Тази коалиция също има нужните гласове, за да избере правителство.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Връщат гласуването и с хартиена бюлетина

Социалният антрополог Харалан Александров напомня, че едно от най-известните заключвания на кардинали в историята е по времето папския плен в Авиньон, когато онези, които е трябвало да изберат следващия папа не просто са заключени, а зазидани.

“Метафората много ми харесва. Сега, българските политици, които следва да бъдат заключени са много далече от прочутите кардинали, но големият въпрос е кой е този, който има властта да ги затвори, освен българския суверен”, каза Александров.

Едната коалиция реши да изпратим оръжие за Украйна. Тук изненадата беше „Български възход”. Против останаха само от БСП и “Възраждане” Решението предизвика протест и в залата, и пред парламента. Различна, но пак тематична коалиция се оформи около връщането на хартиената бюлетина.

“И тези тематични коалиции е много важно да се види кои са устойчивите участници в тях и кои са случайните. И съвсем ясно е, че устойчивите участници са партиите на статуквото, каквото и да си говорим просто без ГЕРБ няма как да стане. 

ДПС при Радев: Не поставяме предварителни условия, отворени сме за диалог с всички

Това въобще не означава, че ще може да се състави добро правителство. Според мен почти неизбежно е отиването на нови избори. Изключително интересна е трансформацията на Румен Радев и правителството, които в момента се опитва да реши една криза в чието създаване участва активно. Той има стабилизиращ ефект, това трябва да се отчете. То се опитва да удържи някаква приемственост, някакво управление, някакви решения по ключови въпроси, за да може да продължи живота”, каза още социалният антрополог. 

Въпреки че въпросът около бюджета за догодина е сред ключовите, служебното правителство внесе официално предложение да продължи да действа тазгодишния бюджет, за да се избегне предизборно наддаване. Явно, обаче, това няма как да се избегне.

Две криминални истории през седмицата ни накараха да се чудим къде живеем. Синът на пернишкия прокурор, срещу когото текат няколко дела за побои беше пуснат под домашен арест. Васил Михайлов все пак реши да се поразходи из града. Прокуратурата поиска да бъде повторно задържан. Съдът отказа. Оказа се, че проследяващата му гривна е сложена със закъснение, пък и спирала да подава сигнал. Прокурорският син първо си призна, че е излизал, а после отрече. 

ЗА ПРЪВ ПЪТ: Говори човекът, снимал клипа с побоя над момче в Русе

А вътрешният министър Иван Демерджиев се зарече: “Ако този човек напусне жилището си – няма да се върне обратно, без да бъде задържан от полицията”.

А в Русе се стигна до протести заради 17 годишен побойник, който също като перничанина, е избрал да направи и клип,за да покаже на света постиженията си. Пострадалите не са един и двама.

“Тези деца израстват във вертикален свят, в който има две възможни роли – на жертва и на насилник. Ти ако не си нагъл, ако не си арогантен, ако не удариш първи, ако не се държиш брутално се превръщаш в жертва, защото те са били жертви, това е съвсем сигурно. Това, което правят е да използват всеки ресурс да бъдат забелязани.Той ще стане ценен с това че е нарушил правилото”, коментира Харалан Александров. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.