Опитите да бъде присвоена кирилицата са многократни, заяви той

„Когато се подменя миналото, идва хаос”, каза проф. Казимир Попконстантинов – археолог, историк и епиграф, в студиото на „На фокус” по NOVA. 

Опитите да бъде присвояван българския език, основно кирилицата, са многократни, бе категоричен той. „България, благодарение на цар Борис III, спасява делото на Кирил и Методий”, каза професорът.

Никак не е случайно, че преди години Владимир Путин благодари на македонците за славянската писменост и култура, смята той. "Това е хвърляне на ръкавица, за да види как ще реагират българите, а нашите политици „срамежилво” тръгнаха да отговарят", анализира Попконстантинов.

„Киевска Рус получава християнството от нас, получава книги, свещеници, книжовници от нас”, бе категоричен Попконстантинов. „Македонски език има благодарение на Интернационала”, заяви историкът. 

Попконстантинов смята, че „миналото се подменя от недоброжелатели или от колегите му, които искат да изпъкнат, а политиците го подменят много леко.” Той е на мнение, че българските политици трябва да се поучат от цар Борис III.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.