В гасенето в неделя се включиха доброволци и тежка верижна техника

Близо 300 души участват в борбата с пожара на гръцката граница в района на Кирково. От днес освен пожарникари, горски и доброволци, на място пристигнаха и военнослужещи. Огънят гори вече две седмици в труднодостъпен терен и периодично навлиза на българска територия. С помощта на тежка верижна техника се проправят просеки, за да може да има достъп за автомобили. Фронтът на пожара е над 20 километра.

Най-сериозната обстановка е под връх Свети Илия. Именно там ще бъде изпратен и един хеликоптер от Пловдив. 

Пожарът е под контрол, увери шефът на кърджалийската пожарна Сергей Заимов. “Той е в очертаните граници. Оформили сме едно каре между гръцката граница, населените места и двата фланга. Пожарът е в тези граници. Дори е на 3 км по-навътре от това, което сме очертали” обясни Заимов.

Има ли опасност огънят на военния полигон "Ново село" да стигне до невзривени боеприпаси

Заради трудно достъпния терен стихията се гаси на ръка - с лопати. “Към момента считаме, че пожарът е ограничен от две страни  - изток и запад”, каза главен комисар Николай Николов. Той увери, че в близките няколко дни огънят ще бъде потушен.

От неделя пожарът не е заемал нови площи. Има и създадена организация за доброволците от Горското стопанство в Чепеларово. 

Според кмета на Кирково обаче няма място за успокоение. Той призова населението на Кирково да се включи в гасенето на пламъците. “Има техника и доброволци, но това не е достатъчно. Без жива сила това няма да утихне”, заяви той. 

С пламъците в боровата гора се борят между 150 и 200 души. Пристигат и военни камиони. Тежката техника проправя просеки, с които да се стигне до пожара. Преди повече от 2 седмици пожарът започна от гръцка страна. Овладяно е разпространението и няма опасност от разрастване на огъня. От вчера пожарът не е заемал нови площи.

По последни данни причината за стихията се счита, че е човешка дейност, каза още комисар Николов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.