Съветът на експертите е потребителите да внимават - да гледат етикета и цената на него - дали има стара, задраскана цена и намалена

Наближава Черният петък. Всеки втори българин е решен да се възползва от намаленията в търговската мрежа. Невинаги обаче зад отстъпките се крият реалните цени.

На главната улица на Пловдив изобилства от витрини, изкушаващи потребителите да си купят намалена стока, но наистина ли е такава? Според Стоянка Грибачева, главен експерт в КЗП, много често става дума за реални отстъпки, но има и установени нарушения. "Понякога са обявени процентни намаления, които са доста по-различни от реалните. Има и изкуствено завишаване на цени на стоки, които после да бъдат свалени за т. нар. намаление. Тези стоки трябва да бъдат проследени, че поне един месец са се продавали на една цена, за да бъдат после намалени", обясни тя.

"На твоя страна": Колко по-евтино излизат коледните покупки в Турция

Съветът на експертите е потребителите да внимават - да гледат етикета и цифрите на него - дали има стара, задраскана цена и нова такава. Периодът на намаление не трябва да е по-дълъг от един месец и по-кратък от един работен ден. А при съмнения потребителите следва да сигнализират КЗП. 

Сред най-честите нарушения са липса на обявяване на конкретните стоки, които са намалени, както и отсъствие на двата етикета - преди и след намаления. Потребителите нямат право да върнат стока, закупена на "Черен" петък, освен ако търговецът изрично не се съгласи. А при пазаруване онлайн това може да се случи в 14-дневен срок.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.