ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” разговаряха в парламента

ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” се срещнаха в парламента. Двете формации обсъдиха политиките за управление, около които могат да се обединят. Представителите на партиите уточниха, че срещата не е за коалиционно правителство или подкрепа на първия мандат на ГЕРБ.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Благодаря за приетата покана за провеждане на публична и конструктивна среща. Предложихме я с ясното съзнание, че двете най-големи парламентарни групи са натоварени с най-много очаквания. И двете партии трябва да имат възможност за диалог в парламента, на подобна публична среща и да търсят постигане на базов консенсус по различни приоритети”, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя смята, че е редно да приключи противопоставянето на предизборните кампании и да се търсят възможности за консенсус. „Готови сме да водим диалог по определените от вас като значими точки и политики и се надяваме, че сте се запознали с нашите приоритети в нашата предизборна програма за управление. Според нас е редно в максимално широк консенсус да търсим възможности България да се възстановява от кризите”, обърна се към ПП Атанасова.

От ГЕРБ, уточни Атанасова, биха искали срещата да е начин за показ пред обществото, че може да се говори без опорки, клишета и заклинания, а конструктивно, ясно и конкретно. Създаването на Комисия по конституционни въпроси, уточни тя, е знак, че от ГЕРБ са готови да водят конструктивни разговори по отношение на истинска правосъдна реформа. 

По темата за здравеопазване всички трябвало да се ангажират, защото „през последните дни въпросът със заплащането на труда на българските медици, сестри и санитари, е достигнал точка, в която те обявяват протести”. „Този въпрос очаква решение на политиците, а ми се струва те да започнат да мислят и като държавници”, добави Атанасова.

„При всички положения ще намерите консенсус по отношение на точка 6 - таван за цената на тока за българския бизнес. Но в друг размер - над 200 лв. И това е проектът на решение, който днес ще обсъдим на извънредното заседание на парламента”, каза още Атанасова, която уточни, че отдавна настояват за такава мярка. Както и битовите потребители да останат на регулирания пазар.


Когато се водели разговори по политики, на Атанасова ѝ се искало да се поставят под внимание и други важни за страната теми: „Темата за сигурността - тя не присъства в тези 16 приоритетни точки. Но темата за сигурността и мигрантския натиск е пряко свързана с тази за реформи и с отговаряне на изискванията за Шенген”, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков благодари на ГЕРБ за поканата и за формата на провежданата среща. „Искам да ви уверя, че дойдохме, продължавайки нашите принципи и обещания за конструктивен диалог. Двата принципа, които ни водят - обещанията преди изборите трябва да ги изпълняваме и след това и вторият - да направим всичко възможно да намерим решения за гражданите. Оставаме конструктивна опозиция. Да бъде ясно - това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания. Няма да подкрепим първия мандат”, уточни той.

„Ако се сложат правилните икономически параметри, 16-те политики са в синхрон, без да трябва да правим компромис между бюджетна рамка и дефицит под 3%”, добави той. Петков увери: „Оттук нататък може да очаквате от нас разговор по всички важни политики и проблеми на хората, в този формат”.  

Разбирането на ГЕРБ е, че най-важната подкрепа за България в този момент е решаването на политическата криза, коментира Атанасова. Тя посочи, не приемат срещата като разговор за подкрепа на правителство с първия мандат или за коалиционно правителство между ПП и ГЕРБ. „Не сме с грешни впечатления от тази среща. Много по-важно е, ако намерим базов консенсус по различните точки”, заяви председателят на ПГ на партията. 

Накрая на разговора беше отчетен добрият тон по време на срещата. Очаква се да бъдат създадени работни групи по секторни политики, в които да бъдат поканени и останалите парламентарни групи. От „Продължаваме Промяната” призоваха ГЕРБ да застане зад тяхното искане служебният кабинет да внесе нов бюджет за следващата година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.