Той призова за среща между МВнР и турския посланик у нас

Убийството на български полицай е безпрецедентен случай, доколкото то е извършено от територията на съседна държава. Това е крайно опасен и неприемлив случай. Очаквам Министерството на външните работи да извика турския посланик, да поискаме обяснение и пълно разследване - дори съвместно такова, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновникът, да има възмездие, да има и необходимите предприети мерки. Това каза президентът Румен Радев по повод убийството на полицай край Елхово.

Демерджиев за загиналия полицай: Няма повод за кадрови промени

"На всеки Съвет на ЕС продължавам да настоявам за нашето приемане в Шенгенското пространство, за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти. Ние сме активирали не само средства от бюджета за огради и съвременна техника за наблюдение, но и състав от армията, който има други, много по-важни задачи. Така че натоварваме нашия бюджет и хора и е крайно време да усетим т. нар. "европейска солидарност", каза още президентът от Египет, където е на официална визита.

"Надявам се в своите решения прокуратурата да е наясно, че дейностите във военната авиация са изключително високорискови, много сложни, изграждането на съвременни отбранителни способности особено в авиацията, е съпроводен с риск". Така държавният глава коментира обвиненията към заместник-командира по летателната подготовка в авиобаза "Граф Игнатиево" полковник Методи Орлов. Той е привлечен като обвиняем за катастрофата с МиГ-29 край Шабла, при която загина военният пилот майор Валентин Терзиев.

"Най-важното в авиацията са хората, а инциденти стават при малка летателна подготовка. Крайно време е да се обърне време на личния състав, на неговата подготовка и мотивация", допълни Радев.


Стоянов за случая с убит полицай: Военнослужещият е бил с автомат „Калашников”

По повод консултациите за съставяне на правителство, Радев съобщи, че още утре ще покани ПГ на "Възраждане" за среща. "Надявам се, че партиите изпълняват това допълнително дадено време предвид необходимостта от редовно правителство възможно най-скоро. Очаквам това да бъде оценено, диалогът да бъде възстановен и да има конструктивни преговори между партиите. Нека не стигаме до хипотеза за избори през януари или февруари", призова Радев. 

Той е в Египет с ръководена от него делегация за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27). Повече от 100 лидери от цял свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх.

ВСИЧКО ЗА СТРЕЛБАТА СЪС ЗАГИНАЛ ПОЛИЦАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.