„0 справяне по границите, полицейска кръв по улиците, катастрофи”, обобщи той

Президентът Румен Радев незабавно да смени вътрешния министър Иван Демерджиев. Това поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира стрелбата край Елхово, при която загина граничен полицай.

„Преди две години подобни новини бяха не само невъзможни, преди две години това никога не можеше да се случи. Преди две години България имаше нула миграция”, обобщи той.

Борисов допълни, че има информация от турска страна за подадени сигнали, че „техните каналджии стават все по-нагли”.

„Изключително слабо професионално ръководство на МВР, което вече две години бездейства. Изключително слаби. Убеден съм, че Радев незабавно трябва да смени Демерджиев. Всички смени в „Гранична полиция” ги направи Демерджиев”, обясни той.

„Вместо да обикаля като предшественика си и да се занимава, с каквото не му е работата, преките му ангажименти към границата - 0 справяне, полицейска кръв по улиците, катастрофи с полицаи, дрогирани полицаи. Герои с „чадъри” над тях”, критикува още Борисов силовия министър.

Според лидера на ГЕРБ трябва да има оставки в МВР. „Навсякъде е пълно с мигранти. Балканският път се върна в България. И със Сърбия ще правят ограда, ще ни градят като маймуни. Заради Демерджиев и компания. И да няма оставка - това е нахалство”, добави той.

Борисов обясни, че няма да предложи на президента кой да заеме поста на Демерджиев. Допълни обаче: „На негово място щях да взема оставката му веднага”, категоричен е лидерът на ГЕРБ, според когото трябва да бъде понесена политическа отговорност. 

Политическите теми

По отношение на политиката, Борисов коментира, че от днешната среща между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” вижда, че има възможност „да се надгради много” и тази посока трябва да се следва.

„Не се занимавайте с кой мандат, няма никакво значение. Народът, с резултатите от изборите, поставяйки нас на първо място, но с 67 депутати, ни каза, че не можем да правим сами правителство. Още по-лошо се отнесе към ПП и ДБ”, е мнението му.

Борисов благодари „специално” на президента, че проявява разбиране: „Можеше много бързо да раздаде мандатите, но нямаше да има време за всичко това. Той днес го каза: „Януари или февруари кой иска избори?”. А дотогава без парламент”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.