Битката за Сената продължава да бъде оспорвана

В Съединените щати – оспорвани междинни избори за Конгрес и губернатори на много места. Залогът е балансът на силите във Вашингтон и оставащите две години мандат на президента Джо Байдън.

„Ясно е, че ние ще си вземем Камарата обратно. Когато утре се събудите, ние ще имаме мнозинство. А Нанси Пелоси ще бъде в опозиция”, посочи лидерът на републиканците в Конгреса Кевин Маккарти.

МЕЖДИННИ ИЗБОРИ В САЩ: Ще вземат ли републиканците превес в Конгреса

Мнозинството на републиканците в Камарата обаче няма да е толкова голямо, каквото очакваха. А в Сената е вероятно да останат в опозиция.

В Пенсилвания спечели демократът Джон Фетерман пред телевизионния доктор Оз – победа, обявена много по-рано от очакваното.

Доналд Тръмп също се появи с реч, въпреки че не е кандидат за нищо на тези избори. Той се похвали, че подкрепените от него кандидати печелили. Но на много места те губят – от Пенсилвания до Аризона.


И още една лоша новина за Тръмп – съкрушителната победа на Рон Десантис във Флорида за губернатор. Той изглежда е най-сериозният съперник на Тръмп за номинацията за кандидат-президент през 2024 г.

„Не просто спечелихме изборите, ние преначертахме политическата карта”, коментира Десантис.

Финалната карта с изборните резултати ще стане ясна след дни на броене, повторно преброяване на някои места и вероятни съдебни оспорвания.

Информация: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.