Това каза зам.-председателят на ГЕРБ

Между преобладаващата част от партиите трябва да има консенсус по отношение на това как да изглежда един бюджет. Това каза в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Вижте разговорите вчера. Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди. Как при тази ситуация да бъде внесен бюджет?”, заяви той.  По думите му „внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен”. Дончев уточни, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.

Лорер: ПП успя да извади ГЕРБ от калната предизборна реторика

Според депутата от ГЕРБ-СДС най-лошият вариант е гледането на бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Той подчерта, че това не бива да се допуска - "партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари". 

На въпрос възможно ли е съвместно управление на ГЕРБ с ПП, Дончев отговори, че всичко е възможно, „включително подобен екзотичен вариант”. „Това, което се случва в момента, е естествен резултат от начина, по който се прави политика през последните години”, подчерта народният представител. По думите му партиите са се състезавали да мразят опонентите си, а не са били достатъчно ясни в това какви политики предлагат на избирателите. Според Дончев трябва да се намери вариант как политическите сили да излязат от „окопите”.

Тонев: Поканата за разговори с ГЕРБ е жест, който носи нещо полезно за страната ни

„Ако има добра новина от срещата вчера, тя е, че можем да говорим”, коментира той разговорите, които бяха проведени между представители на първите две политически сили. 

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и границата, пред която ще спрат да правят компромиси. „Границата на самосъхранението е където губиш изцяло политически облик и физиономия, губиш причината хората да те харесват и да те обичат. Ние много пъти сме доближавали тази граница”, каза Дончев.

Според него е възможен „по-скоро политически стерилен кабинет, без участието на ярки политически фигури”. Според ГЕРБ-СДС било най-вероятно да се излъчи редовен кабинет, с третия мандат, допълни Дончев.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.