Това бе отчетено на преговорите за климата в Египет

Емисиите от добива на нефт и газ, които нагряват планетата, може да са три пъти по-високи от отчетените, според проект за сателитен мониторинг, стартирал днес, чиято цел е според ръководителя на ООН да затрудни "измамите". Това предаде БГНЕС.

Новият инструмент - представен на преговорите на ООН за климата COP27 в Египет - е посочил над 70 000 обекта, които изхвърлят емисии в атмосферата. Проектът, управляван от група изследователски институти, благотворителни организации и компании, наблюдава обекти, включващи тежката промишленост, производството на енергия, селското стопанство, транспорта, отпадъците и минното дело. Използвайки изкуствен интелект за анализ на данните от над 300 сателита, както и хиляди сензори на сушата и в морето, мониторингът Climate TRACE установи, че 14-те най-големи замърсители са всички обекти за добив на нефт и газ. От тях най-големият замърсител на планетата е Пермският басейн в Тексас - едно от най-големите петролни находища в света, каза бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, основател на проекта.

"С новите данни за метана и изгарянето, сега изчисляваме, че действителните емисии са три пъти по-високи от тези, които те са съобщили", каза Гор.

Форум, посветен на климатичните промени, започна в София

Изгарянето е всъщност изгаряне на ненужен природен газ от петролни и газови кладенци. Метанът, който се отделя при течове от инсталации за изкопаеми горива, както и от други източници, причинени от човека, като животновъдство и сметища, е отговорен за около 30% от глобалното повишаване на температурите до момента. Миналата година десетки държави поеха ангажимент да предприемат действия за намаляване на замърсяването с този силен парников газ.

Ръководителят на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш похвали инициативата за осветяване на действителните емисии чрез преки наблюдения.

"Това трябва да бъде предупредителен сигнал за правителствата и финансовия сектор, особено за тези, които продължават да инвестират в замърсяването с изкопаеми горива и да го подкрепят", каза той.

Climate TRACE първо определи каква е промишлената дейност на даден обект и следователно какъв вид емисии да търси, каза Гавин Маккормик, друг съосновател и директор на американската организация с нестопанска цел за екологични технологии WattTime. След това при всяко преминаване на спътник те могат да интерпретират "какво виждаме".

Климатът на Земята се влошава все по-бързо

Гор, който е носител на Нобелова награда за мир за пропагандата си за климата, заяви, че 500-те най-големи идентифицирани източника отделят годишно повече емисии от Съединените щати, а половината от замърсяването е от електроцентрали.

Всички данни от проекта са достъпни безплатно онлайн на адрес climatetrace.org, за да се повиши "прозрачността, сътрудничеството и отчетността за действията в областта на климата", добави Гор.

Международната агенция по енергетика осъди огромното количество метан, което изтича от експлоатацията на изкопаеми горива, като изчисли, че количеството, изпуснато през миналата година в световен мащаб, в общи линии е подобно на цялото количество газ, използвано в европейския енергиен сектор.

През октомври НАСА съобщи, че югоизточно от Карлсбад, Ню Мексико, в Пермския басейн, е открит метанов шлейф с дължина около 2 мили (3,3 км). 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.