Неизвестни мъже са повредили фасадата и оградата на старинната къща

Посегателство срещу дома на писателя Димитър Талев. Неизвестни мъже са повредили фасадата и оградата на старинната къща, като са я замеряли с камъни. 

Надраскани са и портите на вилата, намираща се в село Бистрица. По това време вътре са били близките на писателя.

Авторът на "Железният светилник"  живее в Бистрица до смъртта си. 

Възстановиха откраднатия щик на паметника „Майка България“ във Велико Търново (СНИМКИ)

Димитър Талев построява къщата през 58-ма година като вътре пише и някои от последните си творби, а в стаите се пазят ценни ръкописи. 

Архивите се съхраняват от внука на писателя и неговата правнучка, които живеят в къщата. В края на миналата седмица чуват странни шумове.

"Чух няколко пъти инцидентни тропания и после като погледнах към ливадата видях четирима доста солидни мъжаги, които почнаха да мятат камъни, павета и пръст. Ударът беше с прашки”, разказва Климент Талев.

Вандали унищожиха сектора за овчарски и висок скок на градския стадион в Русе

Мъжът слага дъски пред прозорците, за да не ги счупят. Така щетите остават само по фасадата и оградата. А върху портата има надписи с боя.

“Всичко се поправя, но моралните щети никога няма да се поправят и страхът в очите на дъщеря ми. Това е нещо страшно и много обидно. В демократична България да се отнасят така с един символ на свободата”, казва Талев.

Климент подозира, че политическите убеждения на дядо му, които той продължавал да следва до ден днешен, са в основата на нападението. А причината - поставено на покрива знаме с националистически символи. 

Мъж с камион изпочупил буквите на Сатирата

“Не смятам да го махна, защото това е предателство към дядо ми. За дядо ми няма македонски език, няма и македонска държава. Не искам да излезе пресилено, но Димитър Талев за българите в Македония е апостол на свободата”, казва още мъжът.

“Полицията работи по няколко версии. Причината може да бъде разветите знамена на къщата, може и да е просто случайност. Не знаем обаче дали извършителите знаят, че това е дом на известния писател”, обясни Самуил Попов, кмет на село Бистрица.  

От СДВР съобщиха за NOVA, че разследването продължава и извършителите все още не са установени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.