В НС се проведоха няколко срещи по темата между различни партии и синдикати

Парите на държавата са на дневен ред в Народното събрание. Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене Закона за удължаване на бюджета, внесен от правителството.

Междувременно продължават срещите между партиите, които обсъждат какви промени могат да внесат в план-сметката на държавата. Днес се проведоха три разговора по темата – между БСП и ГЕРБ, между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” и между ПП и синдикатите.

БСП и ГЕРБ седнаха на масата с различни предложения, но готови заедно да разгледат сметките.

Синдикатите излизат на протест за по-високи заплати

„Отворени сме за тази дискусия с аргументи. Няма нужда от политическо наддаване или заиграване, защото рискът е голям”, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова.

„Гарантираме ли заедно и носим ли заедно отговорността на решенията, които ще вземем, може да говорим в детайли”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ в началото на срещата.

Но именно предложенията в детайли породиха спор. Социалистите настояват младите хора до 26-годишна възраст да бъдат освободени от данък общ доход, майчинството да следва ръста на минималната работна заплата и тя да се увеличи заради „работещите бедни”. Според ГЕРБ пък всички тези социални мерки биха стрували на бюджета 4,8 млрд. лв.  

По-голямо разбирателство имаше между бившите коалиционни партньори от ПП и ДБ. Но и тук се наблюдаваше разминаване в сметките.

БСП и ГЕРБ разговаряха по бюджетните параметри

„Когато има двуцифрена инфлация 710 лв. е неадекватно като минимална работна заплата за следващата година”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според Ивайло Мирчев пък социалните разходи, които се правят, трябва да минават през „цедката” на реалността в страната. Има хора, построили си къщи като читалища с басейни отпред, които получават много повече помощи от държавата, отколкото средностатистическо българско семейство с двустаен апартамент, обясни Мирчев.

Разговорите завършиха с призив от страна на ДБ за нова среща, но за правителство с втория мандат и предложение за общо явяване на местните избори.

Разговорите за бюджет се прехвърлиха в ресорната комисия, където беше обсъден Законът за удължаване. Служебният министър на финансите Росица Велкова отхвърли призивите за внасяне на бюджет за 2023 г.

„Удължителният закон ще позволи всички системи да функционират, докато редовно правителство състави проект на бюджет според управленската си програма”, поясни Велкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.