В египетската столица се преселват все повече хора, а инфраструктурата не отговаря на нуждите им

В наши дни по света има повече от 30 мегаполиса с повече от 10 млн. жители. Според изчисленията до 2030 г. около 60% от световното население ще живее в градовете. Това създава и проблеми, тъй като инфраструктурата в големите населени места често не се развива достатъчно бързо.

Такава е ситуацията и в столицата на Египет – Кайро. Властите там не винаги взимат предвид броя на жителите при разширяването на града. Достъпните жилища са оскъден брой. Екип на предаването „Истории от света” на „Дойче веле” разказва за 27-годишния Рами – един от египтяните, живеещ в района, наречен Градът на мъртвите. Малките къщи там всъщност са стари гробове. Хората там трябва да се снабдяват сами с ток и вода.

Лесото - водната кула на Южна Африка (ВИДЕО)

Сега части от квартала трябва да бъдат заличени, защото там ще се строи скоростен път, който да отговаря на все по-пренаселения Кайро. Рами казва, че ако бъде разселен някъде другаде, няма да може дори да работи. Сега той стига до работното си място пеша, но евентуално пътуване щяло да му струва дневната надница.

Точно срещу гробището се изгражда и друг нов престижен проект – Националния музей на египетската цивилизация. Правителството иска да го използва за привличане на туристи. Екоактивисти пък го критикуват, тъй като според тях проектът се разработва без мисъл за най-бедните.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.