Смъртта на Петър Бъчваров отново повдигна въпросите за сигурността на браздата

Преди дни 32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров беше застрелян на българо-турската граница, докато беше на пост. Заподозрените са двама турски граждани, задържани ден по-късно в южната ни съседка. Разследването се води и у нас - в Ямболската окръжна прокуратура, и в Турция.

Тази трагедия отново повдигна въпроса за охраната на граничната бразда. Достатъчно добре обучени и екипирани ли са граничните полицаи?

Стрелбата край Елхово: Заради шока военният стрелял по колата на подкреплението

„Тези момчета всеки ден с телата си спират този безпрецедентен натиск. Оградата не е дотам годна, за да ги предпази или да им помогне. Всеки ден това съоръжение се кърпи и поддържа от тях”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев ден след смъртта на полицай Бъчваров.

А стотици униформени, наред с близките и приятелите на убия, си взеха последно сбогом с него на поклонението в Елхово в сряда. Младшият инспектор получи посмъртно Почетен знак на МВР.

Убийството повдигна въпроса за надеждността на охраната на границата.  

Пуснаха на свобода единия от обвинените за убийството на граничния полицай

„Слушала съм, че момчетата са просто една мишена. Те ходят и гонят мигрантите по горите”, казва Иванка Чалъмова, кметски наместник на село Странджа.

Хората от региона не вярват, че оградата на браздата реално предпазва. В някои свои части тя изглежда добре запазена и поддържана. Но винаги има начин да бъде преодоляна. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.