Това каза вътрешният министър

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиее коментира гонката, след която бяха заловени 10 нелегални мигранти, превозвани в луксозен джип. Според вътрешния министър целта е била границата ни със Сърбия. Возилото е било управлявано от естонски гражданин. „Тук е ред да апелирам към НС - ниските наказания – това, че не са криминализирани доста голяма част от деянията за трафик на хора, доведе до това хора от цяла Европа - като естонци и италианци, дори украинци,  почти няма българи в това, да идват тук, да извършват тази дейност и ние се борим с тези хора по една единствена причина - нямаме тежки наказания”, каза още ресорният министър. Коментарът дойде на церемонията по откриване на 28-ото издание на Националния конкурс „Пътен полицай на годината“.

ГОНКА КРАЙ СОФИЯ: Шофьор на луксозна кола с мигранти опита да блъсне полицай и избяга

По думите на вътрешния министър мигрантският натиск към страната ни спада. 

„Срам ме е да гледам патрулните автомобили, с които пътните полицаи изпълняват служебните си задължения”, призна Иван Демерджиев. Той заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат технически обезпечени.

Вътрешният министър коментира и случая, при който висш служител на „Гранична полиция” беше хванат с подкуп от 2000 лв. Той потвърди, че е ставало въпрос за обществена поръчка с GPS системи за охрана на границата. По думите на служебния министър няколко седмици „Вътрешна сигурност” са работили по случая. „Правим всичко възможно да следим служителите си и да знаем с какво се занимават те. Работим и без да ни подават сигнали”, увери Демерджиев.

Той опроверга информацията, че военният служител, който даваше наряд със загиналия край Елхово граничен полицай, е стрелял по подкреплението, което  дошло на помощ във фаталната за Петър Бъчваров нощ. Вътрешният министър подчерта, че в момента се снабдяват военните с радиостанции, които да са съвместими с тези на служителите на МВР.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.