Инициативата е на кмета на района

15 000 риби ще почистват язовира в Панчарево. Инициативата е на кмета на района Николай Гюров. Той е организирал среща със служебния министър на земеделието Явор Гечев и заместника му Валентин Чамбов.

„Ние прегърнахме тази идея и решихме да се отзовем на този зов на столичани, тъй като ние знаем какво е състоянието на язовира”, заяви Чамбов, цитиран от БГНЕС.

Чамбов посочи, че ще опитват с по-лесните мерки за почистване като зарибяването, но ако не успеят с тях, ще се търсят други механизми, които са по-трудоемки и по-скъпи.

„Сега с тази мярка от 15 000 риби от бяла мура и толстолоб ще опитаме те да свършат част от работата и да спасят част от растителността, защото тяхната биология е такава и с това се хранят. Надяваме се това да допринесе за почистването на тази част на язовира, за да може и децата да спортуват тук”, обясни той.

Служебният заместник-министър отбеляза, че имат желание и възможности да предприемат действия, които да окажат влияние върху моментното състояние на язовира.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.