Коментира преподавателят по журналистика проф. Христофор Караджов

Изненада в САЩ, след като не се осъществи очакваната преди изборите червена републиканска вълна.

„Всички са изненадани. Прогнозите бяха за загуба на демократите. Но в най-лошия случай ще изгубят само няколко места в Камарата на представителите. Тоест републиканците може би ще имат много тънко мнозинство от буквално няколко души. В Сената, където демократите бяха 50 на 50 с републиканците,  те имат гарантирано засега запазване на бройката, дори могат да спечелят допълнително място”, обясни преподавателят по журналистика проф. Христофор Караджов в предаването „Офанзива”.

Той обясни, че контролът в Сената е важен, защото там се подкрепят външнополитическите инициативи на президента. Това е и горната камара на американския Конгрес, където трябва да бъдат подкрепени законопроектите на долната камара, за да станат закони.

Той видя силно разделяне в американското общество.

„Много малко са политиците, които печелят бързо и с много. Едно изключение беше Рон Де Сантис – губернаторът на Флорида, който се спряга за основен конкурент на Доналд Тръмп за президентската кандидатура след година”, каза Христофор Караджов.

Според него сред републиканците вече има умора от Доналд Тръмп, а популярността на Рон Де Сантис расте. Двамата все пак не са далеч един от друг като идеи.

Относно Украйна Караджов обясни, че това е тема, по която има много голямо припокриване на позициите на демократи и републиканци. Относно Балканите също не мисли, че ще има голяма разлика, независимо коя партия спечели Сената.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.