Финансовият министър в кабинета "Костов" разказва

Тази седмица се навършиха 33 години от началото на демократичните промени и падането на режима на Тодор Живков. По ирония на съдбата това е възрастта и на Христос, който изкупува греховете на човечеството разпнат на кръста. 

Тези, които бяха по площадите в началото на демокрацията пееха „Времето е наше“. Но в същото време в едни тъмни кабинети се програмираха новите капиталисти, често с пагони по раменете. 

Муравей Радев в емоционален разказ за баща си, комунистическия режим и промените

Важно е да се помни и друг 10-ти. Десети януари, когато страната беше изправена пред ръба на катастрофата. Как изглеждаха събитията от прехода през погледа на финансовия министър в кабинета "Костов" Муравей Радев. 

"Висшата партийна номенклатура и ДС успяха да използват огромните празнини в банковото законодателство и овладяха частните банки. Тези, които не успяха обаче създадоха механизъм, с който изнесоха 342 милиарда навън и ги препраха. Те са отишли при шепа олигарси. Жан Виденов живееше с носталгия по социализма и с идеологията на комунистическата партия. Той се опита да реанимира загиващата социалистическата икономика, като опрости голяма част от задълженията. Така обаче натовари банковите учреждения", спомни си Радев.  

По думите му пускането на печатницата и напечатването на пари е бил преломен момент. "Така се получи 310% инфлация. Така се обезцени рязко българската валута. Спестяванията на хората изчезнаха, а парите на фирмите също. Пълен икономически колапс", обобщава той.

Това е последната капка - народът иска оставката на Жан Виденов. А той я подава на Конгрес на БСП.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.