Лекари алармират, че заболяването протича без почти никакви симптоми

Важно е да обръщаме внимание на здравето си. По този повод започна първият в България безплатен скрининг за рак на дебелото черво. Кампанията ще продължи до края на годината. По данни на Европейската комисия ракът на дебелото черво е вторият най-често срещан рак при хората.

„Аз наричам това заболяване „тихият убиец, поради липсата на ранни алармиращи симптоми”, коментира гастроентерологът в столичната болница „Лозенец” д-р Герасим Темелков.

Програмата за скрининг “Заедно срещу рака на дебелото черво” на Фондация “Лъчезар Цоцорков” се провежда пилотно в София от началото на септември 2022 г. като първа стъпка към осъществяването на една по-голяма цел в бъдеще: организиране и провеждане на национална скринингова кампания. Програмата дава възможност за извършване на безплатни тестове за окултни кръвоизливи, чрез които се извършва ранна диагностика на заболяването. От старта на кампанията до момента, положителните тестове са 14% от общо направените лабораторни изследвания.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.