Жена е извършителят, заяви турският вицепрезидент

Експлозия на популярния пешеходен булевард „Истиклял“ в Истанбул в неделя. Шестима души загинаха и 53 са ранени. Пред NOVA от МВнР казаха, че няма данни за пострадали българи. 

Жена е извършител на кървавия атентат на централния булевард "Истиклял" в Истанбул, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Причината за експлозията не е ясна. Потребителите на социалните медии казаха, че магазините и улицата са затворени. 

Полицията отцепи района, пълен с уплашени хора, хеликоптери летяха над центъра на града, звучаха и сирени.

Ердоган осъди атаката. „Съответните звена на нашата държава работят за откриването на извършителите... зад това подло нападение“, каза Ердоган и добави, че според първоначалната информация от губернатора, експлозията е акт на тероризъм.

"Грешно е да кажем, че това без съмнение е терористична атака, но спрямо развитието и първоначалната разузнавателна информация от местните власти, прилича на тероризъм. Първоначалните разкрития показват, че сред хората, които бягат, има и жена, която е изиграла роля в случилото се", заяви той.

След взрива се анализират записите от всички видеокамери. Води се оглед, за да се установи къде е оставена чантата, пълна с експлозив. Главната прокуратура на Истанбул е започнала разследване на експлозията и опцията за атентат се разглежда като една от версиите.

В същото време властите наложиха временна забрана за публикуване на новини за експлозията. 

Булевард "Истиклял" е най-оживената търговска улица в Истанбул и започва от площад "Таксим" в центъра на мегаполиса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА/БГНЕС