Тя беше активирана заради случая на изчезналия Александър от Перник

В случая с изчезналия в Перник Александър за първи път у нас е задействана системата AMBER Alert. Какво представлява и как помага тя? AMBER Alert представлява система, свързана със социалните мрежи Facebook и Instagram, която дава възможност да бъде изпратено съобщение с актуална информация за издирваното дете.

Близък до семейството на изчезналото дете: Момчето от видеоклипа категорично не е Александър

След като бъде подаден сигнал в полицията, ГДБОП реагира в рамките на минути или часове, за да установи дали сигналът е фалшив или не. Ако случаят е сериозен и наистина става въпрос за изчезнало дете, тогава спецзвеното изпраща известие до социалните мрежи. Те от своя страна публикуват информацията до 30 минути. Новината се разпространява до всички потребители, които се намират в радиус от 200 км. от мястото, където детето е изчезнало.

В Съединените щати, обаче, където е разработена системата, информацията се пуска от радиа, телевизии, по имейл и SMS-и.

Продължава издирването на 12-годишния Александър от Перник

„Създадохме страница на нашия сайт, в която много кратко сме описали данни за детето. Изпратихме на Facebook линк до този сайт. Facebook потребителят, който е отворил Facebook или Instagram, вижда съобщение на екрана си”, обяснява Владимир Димитров от отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Условието да се активира системата у нас е детето да бъде обявено за общодържавно издирване. „Необходимо е също да има реална опасност за живота и здравето на детето, за да бъде активирана тази функция”, допълва Владимир Димитров. Всичко това се прави с цел екипите да се насочат към следите възможно най-бързо, защото всяка секунда е от значение, разказват експертите.

Йотова за изчезналото дете: Още от началото трябваше да бъдат потърсени експерти

Днес коментар за случая с 12-годишния Александър от Перник дойде от „Дондуков” 2. Според вицепрезидента Илияна Йотова обществото не е подготвено да реагира при подобни случаи. Основен пропуск, според нея е, че още от самото начало е трябвало да бъдат потърсени експерти. „Тези деца са различни и тази експертна помощ в случая е много важна. Различни са, а пък от самото начало тръгнаха да търсят детето така, както за всеки един изчезнал човек”, каза Йотова.

Репортер: Юлия Наева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.