12-годишното момче изчезна от погледа на баща си в петък

Четвърти ден продължава търсенето на изчезналото дете в Перник. Водолази се включиха в спасителната акция в опит да намерят следа от 12-годишното момче. Проверени бяха езерата в квартал "Калкас". Армия от доброволци участва в издирването на Александър. Дронове с термокамери следят работата на терен, има и планински спасители с кучета и хеликоптер.

След получен след 21 часа сигнал, че граждани са видели детето, полицията в момента обхожда Батановци.

Близък до семейството на изчезналото дете: Момчето от видеоклипа категорично не е Александър

Близките на изчезналото дете имат нова версия за случилото се. „Аз не знам дали трябва да говоря това, но моето мнение е, че някъде може да е затворен в някоя къща”, каза бабата на момчето Анна. Тя уточни, че подозира отвличане. „Или пък някъде да е влязъл в къща, където са стари немощни хора, които нямат телевизия и не са научили нищо. И те го хранят и вероятно там и спи. Но те могат да заключат вратата и това е съмнителното”, допълни жената.

От прокуратурата съобщиха , че засега няма данни Александър да е станал жертва на престъпление. Разпитани са и всички от близкото му обкръжение. Бащата е викан в полицията два пъти. „Първият път е разпитван непосредствено след образуване на производството - горе на мястото, където е констатирана липсата на детето. След това е извършен нов разпит, по-подробен. Показанията му в качеството на свидетел не са противоречиви”, заяви Албена Стоилова от Окръжна прокуратура - Перник.

Продължава издирването на 12-годишния Александър от Перник

Сигнали, че Александър е видян, вече идват от цяла България. „Има сигнали от хора, които смятат, че притежават определени способности. Тези сигнали също се проверяват. Няма значение кой подава сигнала”, подчерта ст. комисар Павел Млеканов, директор на ОД на МВР - Перник.

Всяка информация се проверява и през общинските видеокамери, разказват властите. „Това е камерата на площадката в кв. „Мошино”, където вчера изтече записът, на който според бащата може би е Александър. Ние сме направили преглед на тази камера и сме разговаряли с всички хора в района и впоследствие се оказа, че това не е момчето, което търсим”, каза главният секретар Община Перник Мартин Жабинков. С приоритет се следят записите в района на дома на детето и любимите му детски площадки. А на терен акцията по издирването продължава четвърто денонощие.

От Планинската спасителна служба обиколиха единствения необходен периметър в планината над Профилакториума, където Александър изчезва.  Другата част от щаба търси детето около водоеми. На слизане планинските спасители бяха категорични, че детето не е в гората. „Затвърдихме всички райони и те са претърсени. Нищо не успяха да хванат кучетата, колегите не можаха да видят. Самият терен е много лош, защото е гъст и самите кучета не могат да минат, на места сме лазили, претърсили сме дупки, отвеси, да не е паднало от някоя скала по кариерата”, сподели Радослав Наков от ПСС.

В същото време водолази влязоха в няколко езера. С приоритет са тези, които се намират най-близо до мястото, където детето е видяно за последно. Претърсването на езерата продължава и утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.