Тя може да издържи различни натоварвания

Едно колело се върти, плъзга се по бордюра или прескача няколко стъпала наведнъж. Давид Лебузер владее много скейтърски трикове с инвалидната си количка. Той приема пързалянето като начин на живот и спорт. Иска да насърчи други, като предлага семинари и обиколки.

Скейтърите използват пружинирани и подсилени специални инвалидни колички за своите трикове. Те могат да издържат дори на такива натоварвания: „Започвате с едно стъпало, след това - две, три или четири. От четири мога да скоча сравнително лесно”, обясни Давид.

Подобно на класическия скейт, този с инвалидни колички също е екстремен спорт. Никой не излиза от залата без синини. За да се избегнат сериозни наранявания на шията и главата, всички носят каска и предпазни средства.

Още гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.