Момчето изчезна в района на Профилакториума в миньорския град

Пореден ден продължава издирването на 12-годишния Александър от Перник. Момчето изчезна в района на Профилакториума в града в петък. Детето е с тежка форма на аутизъм.

Кметът на Перник: Песимизмът започва да ни обзема

В акцията се включиха органите на реда, стотици доброволци, а в понеделник - водолази, пещерняци и хеликоптер. След появил се клип с момче, което прилича на Александър, бащата твърдеше, че това е синът му, но според друг близък на семейството сниманото момче не е Сашко. 

Майка на дете с аутизъм: Те не осъзнават опасностите навън

От близки на Александър стана ясно, че детето не се губи за първи път, но е било намирано за минути. С всеки следващ час в неизвестност те губят вяра, че той ще бъде открит жив и здрав. „Детенцето го няма, мръзне навън. Няма го, пети ден го няма. Това е…”, тревожи се дядото на момчето Николай Цветанов.

Пред NOVA екипът от логопеди, работещ от година с детето, заяви, че въпреки тежката диагноз, то би могло само да намери вода и храна.

Сигнал, че Александър е бил видян, беше получен в понеделник вечерта от град Батановци, в близост до Перник. „Отново късно вечерта, отново чрез Facebook и доброволците. И него проверихме, заедно с колегите от полицията”, обясни секретарят на община Перник Мартин Жлябинков.

Денонощно се наблюдават и всичките над 270 камери на общината. „Тези камери са разположени на улици, булеварди, кръстовища, междублокови пространства, паркови пространства. Много голям периметър в града”, каза още Жлябинков. Досега Александър не е засечен на нито една камера. Днес полицаи и служители на Столичната община продължиха да обхождат района над Профилакториума. Отново използваха термокамери.

Районът, в който момчето се търси, става все по-голям с всеки изминал ден, като се проверява и на вече обходени места, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров. „Над 20 км е периметърът. И хеликоптерът днес разшири това, което наблюдава с термокамерата. Почти всички водоеми, това, което знам, са проверени - резултат – никакъв”, допълни той. 

Държавата трябва да полага системни грижи за хората с ментални увреждания, за да не се стига до подобни инциденти, напомни психиатърът Цветеслава Гълъбова. „Те имат много сериозни проблеми в социалната комуникация - вербална и невербална. Трудно се доверяват, склонни са към стереотипи и ще бъде много трудно, на практика невъзможно, да потърси контакт с непознат, защото те изпитват невъзможност за комуникиране с непознати”, подчерта Гълъбова, която е и директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски“.

Сигнал,че Александър се издирва е подаден и чрез системата за намиране на изчезнали деца AMBER Alert. В информацията, разпространена до Facebook е описано как изглежда момчето и с какво е било облечено.

Логопедите на Александър от Перник с анализ на поведението на детето

Два сборни пункта за нощно търсене организират доброволци и за тази вечер. „Всеки кош, всяка канавка, абсолютно навсякъде ще се гледа по улици. Умоляваме хората да дойдат с фенери, със светлоотразителни жилетки и за последна вечер такова мащабно търсене в целия град. Вече умората става все по-голяма, песимизмът става все по-голям, обзема ни”, казва доброволецът Станислав Фердов.

От училището, в което учи детето, заявиха за NOVA, че то не е идвало на занятия нито в деня, в който изчезна – петък, нито в четвъртък. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.