Комплексни са причините за недостига на лекарства, смята здравният министър

"Учредихме специализиран съвет за контрол на снабдяването с лекарствата. Целта е да се създаде цялостен алгоритъм за снабдяване с лекарства, с единна номенклатура, за да се предотврати липсата на лекарства в аптеките". Това обяви на брифинг здравният министър д-р Асен Меджидиев.

Костов: Липсват лекарства в аптечната мрежа, защото се изнасят

„Предстои и анализ на причините за недостига за всеки един конкретен лекарсвен продукт. Работим за всеки недостиг на конкретен медикамент. Комплексни са факторите за недостиг на медикаменти  - недостиг на производство или презапасяване, недобро зареждане на аптеки в отдалечени региони. Целта на съвета е да се създаде цялостен алгоритъм”, каза Меджидиев.

"В съвета участват представители на МЗ, на Националния съвет по реинбурсиране, търговци на едро, търговци на дребно, представители на аптечната мрежа в страната – от всички сектори на фармацевтичната промишленост. Целта ни е да предотвратяваме недостига на лекарства”, каза Меджидиев.

По думите му ще бъде подобрена и отчетността на лекарствените продукти, за да се предотвратят злоупотреби.

Според Аркади Шарков съветът ще се събира всеки месец. „Всички, които са във веригата на лекарство снабдяването ще участват в него. За създаване на единната номенклатура ще се даде задание на „Информационно обслужване” и другите АйТи отдели, за да се предотврати недостигът на лекарства”, обясни Шарков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.