Почти 1/3 от земната повърхност вече се състои от пустини

Всяка година в световен мащаб се създават 70 000 квадратни километра нови пустинни райони. Това съответства на площта на Ирландия. Почти 1/3 от земната повърхност вече се състои от пустини в следствие на изменението на климата и прекомерната селскостопанска експлоатация. Опустошението означава по-малко жизнено пространство за милиарди хора.

Пустинята Гоби е най-бързо развиващата се в света. На монголски Гоби означава място без вода. Разпростираща се между Монголия и Китай, тя поглъща 6 000 кв./км пасища всяка година, превръщайки цели пейзажи в необитаема ничия земя. Десетки хиляди вече напуснаха региона като екологични бежанци. Сега там живеят само няколко хиляди души.

На около 3000 км от Гоби, Аралско море пресъхва, най-вече заради земеделието. 

Това се нарича опустиняване или дезертификация. До средата на века ще бъдат засегнати 25% от всички почви.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории по света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.