Депутатът заяви, че машините не са предпоставка за увеличаване на купения вот, но не са пречка

„Общественият съвет към ЦИК не доказа с нищо, че е коректив за каквото и да било“, каза депутатът Ирена Анастасова от БСП в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„БСП не е коментирала да ревизира позицията си по този въпрос до момента“, заяви тя.

„Машините не са предпоставка за увеличаване на купения вот, но не са пречка“, каза политикът.

Анастасова обясни, че използването на машините е за гражданите, които се притесняват от това, че по някакъв начин, волно или неволно, бюлетината им може да се превърне от действителна в недействителна, заради излизане от означение или случайно драснато върху нея.

По нейни думи най-голяма битка за машинния вот в предишното Народно събрание са водели БСП. Идеята е била, че чрез машините ще се осуети купения вот, поясни Анастасова.

Борисов: ГЕРБ не е част от "хартиената коалиция", обещахме на избиратели си да гласуват и с бюлетини

„В 12 МИР Монтана купеният вот е най-вече малцинествен вот. С всеки изминали избори той се увеличава. Той вече е със заплашващи легитимността на изборите размери. Машините не са пречка за купения вот“, поясни Анастасова.

„Ако искаме да ограничим някои случки в Турция, то ние трябва да върнем старото положение да се гласува само в консулствата и посолствата“, каза депутатът.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.