Всички табели ще започват с ЕА, без значение от града

От днес - зелени регистрационни номера в България. Такива табели ще се слагат на електромобилите, което ще помага на шофьорите, например, при паркирането в платени зони.

Мартин Заимов е първият, който пререгистрира своя 10-годишен електромобил. Старият му номер остава в историята, за да го замени с такъв със зелени букви и цифри. „Това е като да си мечтал за торта и да не я изядеш”, сподели той.  

Когато новата му табела е готова, ще може да махне и стикера, който се поставя на предното стъкло – за да паркира безплатно в синя и зелена зона.

Предлагат въвеждане на 11 нови пътни знака

Всички над 8400 коли на ток, регистрирани в България, могат по желание да се оборудват с такива табели. Експертите са на мнение, че промяната е стъпка в правилната посока, но има още работа.

„Стимули няма, освен два сериозни – единият, че можете да паркирате безплатно в синя и зелена зона, нулев общински данък – данък притежание, който на фона на цената на електромобил, е нищожно малък”, каза Илия Велков от Индустриален клъстер „Електромобили”.  

И сред зелените номера ще има възможност да се поръчва специална комбинация от букви и цифри, като цената за услугата остава без промяна. За разлика от номерата досега, различни във всеки град, при електромобилите всички ще започват с ЕА.

На този фон се готвят промени и за водачите на две колела. На възлови участъци, където велоалеята преминава през пътното платно, навсякъде ще има поставен знак А20, който ще важи и за велосипедисти, и за водачи на тротинетки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.