"Ние и болниците си не можем да поддържаме, дайте да ги закрием”, иронизира Слави Василев

„България няма нужда от изтребители, има нужда от въздушен контрол, от адекватни технологии, които да я отбраняват в 21-ви дек. Няма нужда от (руските изтребители) МиГ—29. За съжаление, малкото обучени да ги карат летци – загиват.”.

Това каза в предаването „Челюсти” на NOVA NEWS политологът Любомир Стефанов.

Относно събирането на оферти за закупуване на изтребители „Грипен” като временно решение преди да дойдат платените американски изтребители F-16, той попита: „Кой ще ги кара тия Грипени? - Реактивната авиация е лукс… Реактивната авиация не осмисля суверенитета, има друго решение”. Какво е това друго решение Стефанов не каза ясно.

От думите му се разбра, че е добре да вземем (въоръжение и техника – б.р.) „такива, от каквито имаме нужда и можем да поддържаме”.

В отговор другият политолог в студиото – Слави Василев репликира: „Ние и болниците си не можем да поддържаме, дайте да ги закрием.”.

„Надскачаме ресурса (финансовия) заради неадекватната военна политика, допълни Василев. Той е застъпник на тезата за вземане на самолети под наем, „за да се задържим сухи над водата.”.

Слави Василев одобрява решението за подписване на втори договор за нови 8 американски изтребители F-16, което е дългосрочна процедура. „Ако сега служебното правителство не вземе мерки и решения, изтребителите няма да дойдат и през 2028 г. Или ще уважиш дългосрочната логика, че дългосрочната политика се прави от редовно правителство, или ще се съобразиш, че някой трябва да носи отговорност”, каза той.

Темата, по която Стефанов и Василев бяха поканени да обсъждат, бе: „Справя ли се служебното правителство с управлението?”.

Според Слави Василев „правителството на Гълъб Донев се справя далеч по-добре от предхождащото го редовно на Кирил Петков. … Отказът на служебния кабинет да внесе проектобюджет за 2023 г. е по-добре. Този бюджет е правен от част от депутатите, които са там (в 48-ото народно събрание).”.

За Любомир Стефанов бюджетът е прерогатив. „Бюджетът трябва да има нови измерения. Парите, които сега взимаме като заеми, трябва да ги връщаме един ден. …Депутатите искат да наддават, бюджетът се превръща на дъвка”, каза той.

Има изпълнителна власт, има народно събрание и нещата се случват, каза Слави Василев. Водещата Диана Найденова го обори, че нещата не се случват, защото ходим често на избори.

„Най-доброто решение на това правителство – премиерът Гълъб Донев успя да минимализира щетите в енергетиката”, каза Василев.

От своя страна Стефанов запита: „колко са българските фирми, които потребяват газ. Има значение, но такова значение, каквото им се придава…”, изказа съмнение той.

Вижте повече от разговора във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.