Как да разпознаем некачествените продукти?

35 от 48 изследвани марки сирена имат по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. Това сочи проучване на „Активни потребители”.

Според наредбите сиренето може да съдържа до 60% вода, но при 35 марки  съдържанието е над 65%. А в един от проверените продукти е дори 87%.

Този продукт няма нищо общо със сиренето, смята молекулярният биолог д-р Сергей Иванов.

„При високото водно съдържание и влагозадържащите агенти се образуват след време вещества, които не бива да се консумират”, обясни още д-р Иванов в предаването „Здравей, България”.

„То няма хранителни свойства и има намалени жизненоважни за организма бактерии”, каза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според Присадашки продукт, който съдържа 87% вода, не може да се нарича сирене.

Д-р Иванов обясни, че цената не е гаранция за качество. „Половината от скъпите марки - над 16 лева на килограм, са с повече вода”, обясни той.

По-късно от БАБХ излязоха с официална позиция по темата. От там заявиха, че извършват ежеседмичен контрол на предлаганите на пазара млечни продукти. Проверява се за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и за съответствие по физикохимични показатели, съгласно технологична документация на производителя, чрез вземане на проби от търговска мрежа.

Пробовземането се извършва с участието на представители на Комисия за защита на потребителите (КЗП), браншовите организации на млекопреработвателите, асоциация „Активни потребители“ и Сдружение за достъпна и качествена храна по покана от Агенцията по храните.

Вижте цялата позиция:

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.