В хода ѝ бяха задържани 13 души

Съвместна акция на прокуратурата, ГДБОП и НСлС срещу сексуалните злоупотреби с непълнолетни лица у нас. В хода й бяха задържани 13 души - 5 в София и 8 в страната, заподозрени в педофилия. Това обяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Акцията се провежда на територията на цялата страна - задържаните са в София, Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Стара Загора, Хасково. В нея участват над 30 следователи, повече от 30 служители на отдел „Киберпрестъпления” към ГДБОП, над 60 жандармеристи. Претърсени са около 20 адреса, иззети са телефони, компютри, флашки, харддискове.

 

 

Сарафов обяви профилъ на задържаните лица – сред тях има пилот от гражданската авиация на нискотарифна компания, ел. техник, мотокарист, шлосер, собственик на спортен магазин, IT специалисти, общ работник, автомонтьор, оценител на недвижими имоти. Възрастта на децата, станали обект на интерес на педофилите, била между 2 и 10 години. Задържаните мъже са на възраст между 30 и 40 г, има и около 60-годишни. Половината от тях са семейни с деца. Повечето са с добри финансови възможности и не са социално слаби, обяви Сарафов. Задържаните не се познавали. Комуникирали помежду си с виртуални имена.

Той подчерта, че намирането и свалянето на порнографски материали не е лесно и изисква специални умения и софтуер. „В компютрите и телефоните на задържаните намерихме видеоматериали и снимки, съдържащи брутални сцени на сексуално насилие с деца”, каза зам.-главният прокурор. По думите му децата са или от Далечния Изток, или от бившите съветски републики.

Сарафов изрази надежда в рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори да повдигнат обвинения на всички задържани. Санкцията за престъпления от този характер е лишаване от свобода до 6 години и до 8 хиляди лева глоба. Въпреки, че мъжете разпространявали порнографските материали във виртуална среда, психопрофилът на такива хора показвал, че те много лесно преминават в реална среда, поясни шефът на НСлС.

„Нашето законодателство е остаряло, ние разполагаме с неадекватни наказания и за съжаление този случай е точно такъв”, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Двама от мъжете, споделяли файлове с детска порнография, го правели в изключителна близост до дом за деца, лишени от родителска грижа. Проверява се дали сред жертвите на педофилия има български деца.

Всеки ден над 300-400 хиляди IP адреса свалят и споделят подобно съдържание. През уикенда те нарастват до над 600-700 хиляди, каза комисар Димитров, който е началник на отдел „Киберпрестъпления” в ГДБОП.

Коментар в Twitter написа и главният прокурор Иван Гешев. Той поздрави прокурорите и следователите от отдел "Киберпрестъпления".

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.