И в миналото използвали тиквата за приготвяне на различни рецепти от десерти, до яхнии и супи

Тиквите произхождат от Северна Америка. Семена от подобни растения са били открити в Мексико около 7000 до 5500 г.пр.н.е. Сведения за тиквата има много векове назад във времето. Названието тиква е с гръцки произход и означава „голям пъпеш” или „pepon”. „Pepon” било променено от французите на „pompon”. Англичаните променили „pompon” на „Pumpion”. Американските колониалисти променили „pumpion” на „pumpkin”.

В Америка местните индиански племена използвали тиква, като основен продукт векове преди поклонниците да пристигнат. Индианците са сушили ленти от тиква и са ги вплитали в рогозки. Нарязани дълги парчета тиква печени на открит огън се приготвяли за ядене.

Любовта към тиквата: Индустрия за 500 милиона долара в Америка (ВИДЕО)

Когато белите заселници пристигнали, видели тиквите отглеждани от индианците и скоро тиквите се превърнали и в техен основен продукт. Както и в наши дни, ранните заселници използвали тиквата за приготвяне на различни рецепти от десерти, до яхнии и супи. Оригиналната рецепта на тиквения пай се смята, че била разрязана на половина тиква изчистена от семки и напълнена с мляко, подправки и мед. Тиквата била печена на горещата жар.

Най-големия тиквен пай правен някога е тежал около 160 килограма и е бил с диаметър 1.50м. За направата му са използвани 36 кг тиква, 16 кг захар, 144 яйца и е отнело 6 часа за да се изпече.
В ранните години на колонизирането тиквата била използване като основа за пая не за пълнеж, както е сега.

Тиквите били използвани за премахване на лунички и лечение от змийско ухапване.
Най-голямата тиква отглеждана някога тежала 517 кг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.