Три поколения играят в отбора на "Партизан" в с. Доктор Йосифово

Запознайте се със Здравко, Благой и Валентин. Трима мъже на различна възраст и с различни професии. Заедно ги събира страстта, която изпитват към най-великия спорт - Футболът. В отбора на „Партизан“ от монтанското село Доктор Йосифово играят три поколения – ученици в гимназията, зрели мъже и дори пенсионери.

Може и да не ви се вярва, но Валентин е на цели 69 години и далеч не се дава на младите. Мениджър на „Партизан“, треньор, той е и незаменима част от титулярния състав на тима.

„Има моменти след по-неприятни срещи, дори и след победа, да не мога да спя. Някои ми казват: „Ти много го преживяваш." Да, ама аз живея с това нещо”, каза Валентин Порчев – мениджър на отбора.

Вратарят на отбора Благой Димитров обяснява любовта си към футбола. „Т'ва си е у кръвта и нема как да го избегнеш. Само като тупне топката и оно почва да ти тупа и сърцето”, каза Димитров.

„Това е хоби, развлечение, просто за развлечение, за емоцията тъй да се каже”, обясни другият вратар Здравко Здравков.

Той е търговец на земеделска техника, но вратар по призвание. Здравко е човекът, който застава на вратата на „Партизан Доктор Йосифово” в ключовия мач с „Дунав Лом”. За 90 минути съперниците успяват да вкарат 30 гола във вратата на Здравко. Средно по един гол на всеки три минути.

„Те си бяха по-добри като цяло и мога да кажа, че те не са и за нашата група. Явно са видели, че сме лесен отбор и така”, обясни той.

Съотборниците му не го обвиняват. За разлика от „Дунав Лом”, където състезателите се занимават професионално с футбол, тук в Доктор Йосифово, всички са аматьори.

Според другия вратар Благой Димитров щом се паднали с такъв резултат: „срамът не е за нас, срамът трябва да е техен, защото ако беха нали толкова добри щеше да са си у Б (бе) група, немаше да се състезават у аматьорската група, при назе. Като сме паднали с 30, вината не е само на вратаря, а е на целия отбор”.

Младият мъж също е вратар в отбора, но поради здравословни проблеми рядко излиза на терена.

„2019-та получих инфаркт, два стенда ми сложиха. И по принцип ми казаха да забравим за футбола. Взех решение, говорих с треньора и му казах: „Вальо, продължавам да играя". Той ми вика: „Ами здравето"? Викам: „Нема да се напрегам толкова много, ако требва по-малко в началото ама да съм си вътре на игрището.".

„ Аз като стоим отвънка и се дразним, камо ли ако съм си дом и разберем какъв е резултата, хептен. Секой ми вика: „Евала, пич. Пантера си, пазиш много добре". Викам: „Пазим ама здравето не ми позволява да изиграя пълни 90 минути".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.