"Липсва политическото доверие към България", каза тя за решението на Австрия да ни спре за Шенген

„Продължава тази битка за намеса във вътрешните работи на България.”.

Това каза в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS бившият външен министър и настоящ посланик Надежда Нейнски по повод думите на руския посланик в София Елеонора Митрофанова.

Преди ден Елеонора Митрофанова каза на откриване на конференция "България - Русия" в Парк хотел „Москва”: "Пълното подчинение на евроатлантическата солидарност, по мое мнение, много пречи на икономическото развитие на България. Отказът от строеж на АЕЦ "Белене", затварянето на два блока в АЕЦ "Козлодуй", отказът от Южен поток лиши България от 7000 работни места и от фактически енергиен хъб на Балканите.".

Подчинение имаше по време на Варшавския договор, където България бе задължена да изпълнява решенията на СССР и на Варшавския договор. Нашето членство в НАТО е наше решение и изпълнение на нашата национална воля”.

За падналите отломки от ракета в полското село, при което загинаха двамата местни жители и възможността за активиране на чл. 5 от Договора на Пакта, Нейски каза: „Преди чл. 5 има чл. 4 от договора на НАТО. Дълго време се смяташе, че Полша ще активира чл. 4 за засилени консултации на страните в НАТО. Има  съмнения, че ракетата не е изстреляна от Русия, а от противовъздушната отбрана на Украйна. Това беше денят с най-силните ракетни удари на Русия срещу Украйна”.

На въпрос: „Ако ракетата беше руска и бе попаднала на територията на Полша”, тя обясни, че чл. 5 е много императивен. „Прецени ли се, че има атака срещу държава-член на НАТО, той се задейства. Но трябва да има ясни доказателства за атака срещу страна от Алианса”, каза бившият външен министър.

„Всяка политическа нестабилност дава възможности за хакерите за хибридна война и хибридни атаки. Малка е вероятността от задействане на ядрен удар, но хибридната война се разраства. Това е, бих я нарекла – партизанска война. Една кибератака, парализирането на контрола върху авиацията или върху железопътния транспорт създава хаос. Това е пряка заплаха срещу националната сигурност”, каза Нейнски по повод все по-честите хакерски атаки.

За изявлението от Австрия, че също не вижда България в Шенген, дипломатът ни каза, че това е знак за недоверие. „Не е тайна за никого, че България е изпълнила условията си за членство. Липсва политическото доверие”, каза Нейнски.

Вижте още във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7