"Различни са възможностите, нека изчакаме"

„С първия мандат няма да стане кабинет – ГЕРБ не получава подкрепа. От противоречивите сигнали на ПП започваме да губим ориентация. Вторият мандат търси подкрепата на ГЕРБ, които до вчера наричаха „Мафия” – неразумно е. Объркани мисли на объркани хора”.

Това каза в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Не работим под ултиматум и със заплахи. Не оттегляме закона (за промени в ИК и връщане на хартиената бюлетина – б.р.), очевидно разговорът е приключен. Те не искат да разговарят с нас за подкрепа за втория мандат”, обясни тя.

Запитана, ако получат мандата за съставяне на кабинет, как ще постъпят, тя заяви: „Ще се опитаме да направим правителство, не сме водили разговор, включително и на консултациите. Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ или трети на ДПС или на „Възраждане”. Различни са възможностите, нека изчакаме”, каза Нинова и отказа да гадае как би реагирала БСП при връчване на третия мандат на друга партия.

По повод проведените консултации с държавния глава лидерът на Столетницата каза: „президентът ни посрещна доста агресивно, за разлика от приятелските му разговори с ГЕРБ и с ДПС. На репликата: „Три пъти ви връчвах мандата и не се получаваше”, аз замълчах – два пъти ни го е връчвал”.

Нинова изтъкна различията на БСП с мнението на президента по ключови въпроси, независимо, че той бе издигнат с тяхна подкрепа.

„Едното е закупуването на новите 8 самолета F-16, - това е първото внесено решение в парламента, не промените в Изборния кодекс. Ние имаме категорична позиция по този въпрос – в кризата не смятам, че трябва да се харчат сега тези пари. Както и заявката за закупуване на „Грипен”, каза лидерът на левицата.

„Ние имаме кардинални различия с президента”, повтори тя.

„Второто  – ние направихме всичко възможно през този бюджет държавата да почувства подкрепата на хората. Инфлацията изяде всичко, но президентът не иска да го разбере. Внесли сме нов пакет социални мерки”, каза Нинова.

Относно промените в ИК, с които се връща и хартиената бюлетина, Нинова каза, че когато са предлагали машинния вот, винаги са предлагали хибридно гласуване. „Изненадващо водещи партии ограничават правото на избор”, обясни лидерът на Столетницата.

„Не смятаме да изтеглим законопроекта си за връщане на хартиена бюлетина. Нашето предложение е за смесено гласуване, но може да станат поправки. Демократичните партии искат отново да нарушим законите на страната – приет на второ четене законопроект не може да бъде изтеглен. Този парад на диктатурата… Изтеглянето на закона е противозаконно. Елате, влезте (на заседание в парламента – б.р.)…”, каза Нинова по повод поведението на ДБ и ПП, които излязоха от пленарна зала при гласуването на хартиената бюлетина.

За идеята за разкриване на избирателен район „Чужбина”, тя каза, че не е логично изискванията за разкриване на секции в България и в чужбина да са различни.

„В България секция с 40 души не може да има и да няма нито представител на държавата, нито никой. Защо да разделяме правата на българските граждани – тук и в чужбина. Искаме равнопоставеност”, мотивира се тя.

Относно предложението за видеонаблюдение, Нинова изглеждаше искрено възмутена: „Как можаха от нещо толкова хубаво да го обърнат наобратно. Видеонаблюдението ще тече в социалните мрежи. То е една от стъпките за оборване на машинациите и манипулациите. Един човек ще брои, ще показва пред камерата, друг ще гледа от другия край на света.”.

Махаме тъмните стаички, ще бъде параван, подобен на машините. Няма да можеш да мериш, снимаш, да внасяш и изнасяш бюлетини.

За решенията на доскорошните си коалиционни партньори Нинова каза: „Социалната партия” – ПП, която се кичеше с това название, вижте в комисията по труда и социална политика хората на ПП искаха да не се гласува закона за помощ на деца, с които се дават по 300 лв. за тръгване на училище. Изненадаха ме, че толкова бързо зачеркнаха демократичния подход”.

Вижте още във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7