Александър Цветанов даде актуална информация за състоянието на сина си

"Сашко е много по-добре!". Това написа в профила си във Facebook Александър Цветанов, бащата на 12-годишното дете, което беше открито живо след 9-дневно издирване. Той показа и първа снимка на детето от болничната стая. 

Момчето вече е изведено от реанимацията на "Пирогов", където бе прието веднага след откриването му. Сашко е настанен в самостоятелна стая, заедно с баща си.

Два дни след намирането на изчезналото момче лекарите определят неговото състояние като добро. С детето работят психолози.

От прокуратурата съобщиха, че няма данни бащата да е давал откуп на похитители, но версията за отвличане остава сред водещите. Предстои и разпит на майката на Александър, която е в чужбина и не се е прибирала у нас.

Намериха жив изчезналия Александър от Перник

Днес бабата на Александър го посети в стаята му, за да го нахрани и да се увери, че той наистина е добре. Разказва, че още в събота приготвя любимата на внука си супа, убедена, че той ще бъде открит скоро.

„Съвпадение ли беше или не, важното е, че супата му я направих и след два часа казаха, че са го намерили”, споделя Анна Алексова.  

С всеки час детето връща силите си, споделя баба му.

„Той вече започва да говори. Казва „тате”, „баба”, казва „супата”, дали идва супата, „банан", „баница". Всичко започва да иска. Вече гледам, че е по-жизнен. Не се е променил, само малко е отслабнал”, казва бабата.

Анна се надява внукът й да бъде изписан скоро.

„Вкъщи ще се чувства най-добре. Сега му разказвам „ще си редиш пак пъзели, ще си рисуваш, ще си играеш". И той така виждам, че гледа по-бодро, по-ведро”, разказва Анна Алексова.

От „Пирогов” също потвърдиха, че детето се възстановява бързо, но не дадоха отговор кога ще го изпишат.

„Детето е в много добро общо състояние. Няма някакви наранявания или увреди, които да застрашават живота или здравето му”, каза директорът на „Пирогов” д-р Валентин Димитров.

Сагата с детето приключи успешно. Разследването обаче продължава. Работи се по всички версии и няма доказателства, които да насочват към някоя от тях, обяви вътрешният министър. Той не изключи диагнозата на детето да е ключът към оцеляването му.

„Тази хиперактивност до голяма степен му е помогнала да оцелее в тези условия. До момента, в който вече е загубило възможността да се движи толкова бързо, точно поради тази причина то е намерено - когато вече силите са го напуснали”, коментира Иван Демерджиев.

Сред основните версии остава и тази за отвличане.

„Логично е да проверим версията дали не е държано някъде против волята му. Аз лично бих се притеснил и едва ли мога да преценя дали мога да оцелея 9 дни без храна, вода и без дрехи в планинска местност по това време на годината. Всичко е въпрос на доказателства”, каза Иван Гешев.

Засега няма данни бащата да е давал откуп, заявиха от Окръжната прокуратура в Перник. До седмица предстои назначаване на съдебно-медицинска експертиза на Александър, последвана и от психиатрична.

„В случай, че специалистите преценят, че е възможно Сашко да дава някакви сведения, ще потърсим възможност да получим такива от детето”, каза Албена Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура в Перник.

Предстои и разпит на майката на момчето, която живее в Англия. В случай, че тя не се върне у нас, разпитът ще бъде воден от компетентен орган на държавата, в която се намира, поясниха от Прокуратурата.

ВСИЧКО ЗА ЩАСТЛИВАТА РАЗВРЪЗКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.